Música
Cultura 10/06/2023

La Lluna en Vers cerca l’agitació folklòrica d’una contemporaneïtat amb arrels

Entre el 17 de juny i el 2 de setembre, la Fundació Mallorca Literària omplirà les nits d’estiu amb un programa cultural que passarà per Binissalem, Sant Joan, Santanyí i Porreres

4 min
El cantautor Joan Miquel Oliver oferirà un concert dia 1 de juliol a Santanyí

PalmaTorna un dels festivals que ha aconseguit un arrelament cultural més notable en la programació estiuenca mallorquina, La Lluna en Vers. Amb la paraula com a llavor, aquesta iniciativa –que arriba enguany a la tretzena edició– nodrirà els caps de setmana amb concerts, recitals, nits temàtiques i representacions teatrals del 17 de juny al 2 de setembre.

Terra i cultura

Un dels objectius que des de l’any 2010 ha resseguit el cicle estiuenc de la Fundació Mallorca Literària ha estat reivindicar el caràcter literari d’alguns dels referents més destacats del panorama musical, sigui pel vessant poètic sigui pels seus vincles narratius. És per això que la primera cita d’enguany, que tindrà lloc dissabte dia 17 de juny a Binissalem, tindrà com a protagonistes Carles Dènia i Anna Andreu, guanyador i finalista, respectivament, de l’edició del 2022 del certamen Terra i Cultura de poesia musicada. A banda d’ells, els concerts del cantautor Joan Miquel Oliver –que es farà dia 1 de juliol a Santanyí– i el del duet format per Toti Soler i Gemma Humet –que en la Petita festa que oferiran dia 19 d’agost a Binissalem musicaran, entre d’altres, versos d’Ovidi Montllor i Maria Mercè Marçal– ompliran de literatura uns vespres molt musicals.

Un altre dels noms propis de la nova edició de La Lluna en Vers serà Franca Masu. La coneguda com “la veu de l’Alguer” presentarà el seu darrer treball, Cordemar, a Monti-sion, a Porreres, dia 11 d’agost i oferirà un recital en el qual es combinen algunes de les principals influències dels seus més de 20 anys de trajectòria, des del jazz fins a les cançons napolitanes. I és que l’eclecticisme amb arrels tradicionals és una altra de les senyes d’identitat de la programació d’aquest cicle cultural.

Contemporaneïtat amb arrels

No hi ha dubte que una de les tendències que més força ha agafat en els darrers temps ha estat la revisió i recuperació de la música tradicional des de les sonoritats contemporànies com la música urbana, el rap i l’electrònica. Per les anteriors edicions de la La Lluna en Vers hi han passat nombrosos exponents d’aquest corrent i enguany no serà l’excepció. Un d’ells, de fet, hi retorna després d’haver oferit un més que exitós concert l’any 2020, que en aquella ocasió anà acompanyat de restriccions que varen limitar, per exemple, les possibilitats de ballar, que enguany esclataran en el concert que l’asturià Rodrigo Cuevas farà dia 6 d’agost. Serà en una Nit d’agitació folklòrica en la qual també sonaran en directe els temes que formen l’àlbum de debut de la mallorquina Mar Grimalt, Espurnes i coralls. Entre les arrels d’aquest disc s’hi troba, per cert, la fàbrica de vibrats i pretensats de la seva família. Unes altres fàbriques, les antigues fàbriques tèxtils, varen servir d’inspiració a Tarta Relena, Los Sata Fontan i Cocanha per al suggestiu espectacle 4132314, que podrem gaudir el 22 de juliol.

Escalar un gegant, de Bernat Molina

Escenaris captivadors

Tant la representació de 4132314 com la Nit d’agitació folklòrica tindran lloc a Consolació, a Sant Joan, un dels escenaris ja imprescindibles de La Lluna en Vers. I és que, a més de la paraula i l’arrel, un altre dels eixos vertebradors del festival és la selecció de llocs que no només acullen les propostes culturals, sinó que les defineixen, emmarquen i arrodoneixen. Serà també a Consolació on el 24 de juny podrem sentir la mescla d’influències que ha fet de Queralt Lahoz una cantant única en la seva espècie, ja que combina des dels sons llatins i urbans fins al flamenc i els boleros, i la darrera proposta de Ven’nus, Bocaterrossa. El darrer cap de setmana del mes d’agost, en concret el dissabte dia 26, serà la rapera Tesa qui dugui a Sant Joan el seu Rap d’Arrel, espectacle amb títol més que eloqüent que farà acompanyada del cantant Jonatan Penalba.

Un altre dels escenaris escollits per a l’edició d’enguany és Es Fortí, a Cala d’Or, un espai eminentment i intrínsecament mediterrani, com ho és la proposta de l’artista que hi actuarà dia 15 de juliol, La Maria. Hi presentarà el seu primer àlbum, L’assumpció, un treball on fa una més que particular aproximació al cant valencià.

Propostes escèniques

Finalment, el cicle inclourà un grapat de propostes teatrals amb segell local. Dia 29 de juliol serà el torn de la tragicomèdia Escalar un gegant, de Bernat Molina, a Binissalem, on també es representarà l’espectacle que servirà de cloenda del cicle, Dissidents, de Rafel Gallego i Toti Fuster.

A més, La Lluna en Vers tindrà enguany Maria Antònia Oliver també entre els seus noms destacats gràcies a les rutes teatralitzades Torna Lònia Guiu i a la peça teatral Cusses, inspirada en dues narracions de l’escriptora, que s’oferiran en sessions dobles dia 7 de juliol a Biniali i l’endemà a Binissalem. Seran dues oportunitats més que adients per celebrar que la Fundació Mallorca Literària, entitat organitzadora d’aquest cicle cultural, ha incorporat enguany la biblioteca personal de l’autora.

stats