Arts Escèniques
Cultura 02/04/2015

'Sobre el fenomen de les feines de merda': La Calòrica i teatre de rabiosa actualitat, al Tantarantana

L'obra, dirigida per Israel Solà, analitza en clau d'humor les feines que fan sentir inútil i prescindible al que les fa

Agències / Ara
2 min
'Sobre el fenomen de les feines de merda' de La Calòrica / ACN

BarcelonaInspirada en l'article de l'antropòleg i activista nord-americà David Graeber, 'On the phenomena of bullshit jobs', que va aparèixer a la revista política 'Strike' al 2013, la companyia La Calòrica construeix un espectacle d'històries breus, intenses i directes on es pregunten què és “la feina”, com ens identifica i per què li dediquem la part més important de la nostra vida.

L'obra, dirigida per Israel Solà, recorre les situacions “absurdes” que es produeixen en aquests contexts laborals que Graeber considera prescindibles, inútils i estúpids i que fan sentir de la mateixa manera a aquells que els experimenten. “A l'obra no assenyalem quines són les feines de merda, ni diem 'tu tens una feina de merda'”, indica Solà mentre explica que tampoc és un espectacle de denúncia o de queixa. “Estem contents d'haver abordat aquest tema sense fer un espectacle ploramiques”, expressa en aquest sentit l'autor de la dramatúrgia, Joan Yago.

El resultat és una mena de “cabaret laboral” -interpretat per Xavi Francés, Aitor Galisteo-Rocher, Esther López, Marc Rius i Júlia Truyol- en què la música marca un ritme de muntanya russa en què monòlegs, escenes dramàtiques i balls es combinen i interrompen mútuament. L'objectiu de l'obra és, segons Yago, “inculpar als poderosos” d'una banda, als que es beneficien d'aquest plantejament laboral, i de l'altra, “despertar la consciència de l'individu” sobre aquest sense sentit. "No tenim la resposta per no avorrir-nos a la feina, ni demanem a l'espectador que deixi la seva feina si li avorreix, però assenyalem que a la classe dirigent li interessa que això funcioni així", ha dit el dramaturg per acabar.

'Sobre el fenomen de les feines de merda' es podrà veure del 3 al 26 d'abril a la sala Baixos22 del Tantarantana i forma part d’El Cicló, Cicle de Companyies Independents de Barcelona.

stats