Cultura 12/07/2022

L'Orfeó Català balla a la vida i a la mort

Pere Faura i Marc Rosich ideen dos espectacles amb els cors del Palau de la Música

2 min
L'Orfeó Català en una imatge d'arxiu

BarcelonaUna de les preocupacions principals del director artístic de l'Orfeó Català, Simon Halsey, és que els cors estiguin vius. "És important que provin coses noves, que facin noves relacions culturals i que internacionalment siguin reconeguts per això", diu Halsey. Per això el tàndem de les formacions corals amb el Festival Grec és un dels projectes que els fa més il·lusió. El Palau de la Música acollirà els pròxims dies dos projectes que experimenten amb els cors i l'escena. El primer està encapçalat pel coreògraf i ballarí Pere Faura, que s'ha retrobat amb el Rèquiem de Mozart per transformar-lo en un espectacle sobre els rituals de comiat. Faura li dona una nova mirada. "Sempre he pensat que el Rèquiem començava trist i acabava trist. Ara veig que té un final positiu", afirma Halsey. L'espectacle es representarà aquest divendres amb l'Orquestra Simfònica del Vallès al Palau de la Música.

"Al final em convertiré en el coreògraf de la mort, perquè fa temps que dono voltes als rituals de comiat i a les danses de la mort", bromeja Faura, que ja havia explorat el Rèquiem a l'espectacle Rèquiem nocturn. Ara ha donat forma a "un desconcert coreografiat" en què el cor pren la partitura i la transforma en moviments, explica el coreògraf. La música i la dansa aniran acompanyades de textos projectats sobre la lletra del Rèquiem per "desgranar-ne la poètica".

Un homenatge a la maternitat

El segon projecte entre el Grec i el Palau de la Música és un espectacle conjunt entre el Cor de Noies de l'Orfeó Català i el director Marc Rosich. Junts portaran a escena l'Stabat mater en una representació que retrà homenatge a la maternitat i que es podrà veure el 18 de juliol al Palau de la Música i el 31 de juliol a Torroella de Montgrí. "Isadora Duncan deia que les mares fan dos crits: un d'alegria quan neix el fill i un de dolor quan el perden. Hem dessacralitzat la peça i ens hem imaginat el patiment d'una mare que s'ha d'acomiadar del seu fill", assenyala Rosich.

Els ballarins Davo Marín i Carme Milán han creat la coreografia de la peça, que també inclou al repertori altres peces relacionades amb la Verge Maria com O Virgo splendens i els Salve Regina. La proposta busca convertir l'escenari "en un espai de recés, de consol, de pau", diu la directora del Cor de Noies de l'Orfeó Català, Buia Reixach, que subratlla "el gran esforç dels cors amb el treball memorístic i de moviment, i també d’atrevir-se amb aquests projectes".

stats