Cultura 18/11/2021

L'ICIB i els equipaments culturals, les apostes del pressupost de Cultura del Govern

Convertir Can Junyer en el Centre de Creació i Recerca de Llucalcari i la posada a punt del Centre Internacional de Fotografia Toni Catany, entre els projectes destacats del 2022

3 min
Les cases de Llucalcari donades per Junyer es preparen per a l’art

PalmaEl pressupost de L'Institut d'Indústries Culturals (ICIB) experimenta una pujada d'un 145%: passa d'1.250.000 euros el 2021 a 3.066.555 milions per al 2022. Ho ha dit el conseller de Fons Europeus, Cultura i Universitat, Miquel Company, aquest dijous durant la comissió d'Hisenda. El creixement també arriba a la Direcció General de Cultura, que gestionarà 21, 6 milions d'euros, un 12,8% més que el 2021. L'objectiu és que l'ICIB consolidi i augmenti les convocatòries de producció audiovisual i gestioni partides de fons europeus "per invertir en la millora d'infraestructures de teatres, auditoris, carpes de circ, sales de música en directe i altres espais multidisciplinaris". A més, ha concretat Company, també hi haurà una partida per a la modernització i digitalització de les sales de cinema de les Illes Balears.

Els esforços i doblers de la Direcció General de Cultura s'encaminaran cap a la rehabilitació de Can Junyer per convertir-lo en el Centre de Creació i Recerca de Llucalcari; la posada a punt dels equipaments del Centre Internacional de Fotografia Toni Catany; i la col·laboració amb el teatre Principal d'Inca. Així mateix, serà responsable d'impulsar la candidatura de Menorca Talaiòtica com a Patrimoni Mundial de la Unesco.

En total, l'àrea de Cultura de la conselleria de Company gestionarà el 2022 un total de 27,9 milions d'euros, un 11,9% més que l'any 2021. "Les inversions estan destinades tant als creadors culturals, amb línies d'ajudes específiques que inclouen la creació, la recerca i la projecció exterior, com als qui la reben: els ciutadans. Avançarem en la creació d'equipaments que marcaran les polítiques culturals i establiran les bases de la projecció de la nostra cultura", ha expressat el conseller.

Els espais més ben dotats

La Direcció General de Cultura continua incrementant la seva aportació com a membre del patronat d'Es Baluard Museu i l'eleva a 870.000 euros, un 24,3% més que el 2021, per treballar en projectes conjunts de Cultura del Govern de les Illes Balears i el museu. A més, encara que manté la partida per a l'Institut Ramon Llull en 350.000 euros, la xifra global ascendirà a 600.000 euros amb els 250.000 euros compromesos des de l'àrea de Política Lingüística de la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura.

L'increment de pressupost del Museu Arqueològic d'Eivissa i Formentera (MAEF) també és considerable, amb un 34,63%. Tindrà fins a 1,6 milions d'euros que es destinaran al Congrés Internacional d'Arqueologia Púnica-Fenícia, i per continuar les tasques de conservació i restauració de la necròpolis i béns del museu. La Biblioteca Pública de Palma Can Sales rebrà 1.430.265 euros després de completar la seva inversió en el sistema de radiofreqüència, mentre que l'Arxiu del Regne de Mallorca gestionarà 1.476.808 euros.

Quatre milions a l'IEB

L'Institut d'Estudis Baleàrics disposarà de 4.643.889 euros. Més de 2 milions d'aquesta partida van destinats a les ajudes a la creació, producció i promoció exterior de la cultura en llengua catalana. Una altra part servirà per la propera edició del Mercat Professional de Música i Arts Escèniques de les Illes Balears, Fira B!. I prop de 400.000 euros s'inverteixen en la formació i ensenyament de la llengua catalana. Aquests doblers els transfereix a l'IEB el Departament de Política Lingüística.

Per la seva banda, la Fundació Orquestra Simfònica de les Illes Balears tindrà un pressupost de 6.070.421 euros, encara que el seu còmput global ascendeix a 11,3 milions, ja que avançarà en la construcció de la nova seu de l'Orquestra, la Capsa de Música, amb aportacions de l'Impost de Turisme Sostenible, la Fundació Khüne i Fundatur. Company ha destacat alguns projectes de l'OSIB per al 2022, com ara l'edició i producció de l'Òpera de l'Arxiduc, l'edició de l'Arxiu Samper, el concurs de cant Joan Pons i "la temporada amb el nombre més gran de concerts de la seva història".

Política Lingüística

La Conselleria de Company planteja un pressupost de 3,4 milions d'euros a la Direcció General de Política Lingüística; són 400.000 euros més per a polítiques i actuacions dirigides principalment a la promoció i la normalització de la llengua catalana. Entre les accions més importants en termes pressupostaris, segons ha concretat Company, destaquen la transferència a l’Institut dels Estudis Baleàrics (425.000 €), les convocatòries de subvencions adreçades a ajuntaments i entitats sense ànim de lucre (250.000 €) i a mitjans de comunicació (675.000 €), la campanya de 'La justícia, també en català' (50.000 €) i una aportació a la UIB (90.000 €) per a formació especialitzada.

Ha estat sobre la inversió en Política Lingüística que Company ha rebut la crítica més clara de part del portaveu del grup mixt, Josep Castells: "No es proporcional la gravetat de la situació lingüística i la inversió en aquest àmbit", ha dit el parlamentari, lamentant la poca variació del pressupost entre l'exercici del 2021 i el 2022. "No hi ha una aposta clara per fer front a aquesta problematica. I en cas que sí que els preocupi aquest tema, no es veu al pressupost".

stats