Cultura 03/12/2019

Ken Loach torna al Terol 25 anys després d'haver-hi rodat 'Terra i llibertat'

Mirambell surt al carrer per retre homenatge al director i li dedica un carrer

S.m.
2 min
Ken Loach amb els veïns de Mirabel

BarcelonaFa 25 anys, el britànic Ken Loach va rodar a Mirambell (Terol) algunes de les escenes de Terra i llibertat, que es va estrenar l’abril del 1995. El film, com va explicar aleshores el cineasta, narrava "la història d’una gran esperança, la d’una societat on la terra fos un be comú". La seva estrena va impactar força en una societat que encara parlava poc de la Guerra Civil i, en una sala plena de gom a gom, un dels assistents li va dir al cineasta britànic: "Gràcies per tornar-nos la nostra història".

Loach va tornar aquest cap de setmana a Mirambell i a alguns dels escenaris on va gravar Terra i llibertat. Els veïns van omplir els carrers per retre-li homenatge. Loach es va passejar acompanyat per l’actriu Rosana Pastor, que interpretava el paper de Blanca a la pel·lícula, i Raffaele Cantatore, que interpretava el paper d’un milicià italià.

Ken Loach torna al Terol 25 anys després d'haver-hi rodat 'Tierra y Libertad'

A més, el poble ha decidit canviar el nom d’un dels seus carrers i posar-li Ken Loach. L’èxit de convocatòria de l’homenatge a Loach va obligar a canviar l’agenda i el cineasta britànic es va fer un munt de fotografies amb els veïns que l’esperaven amb el cartell "Bienvenido, Míster Loach", títol del llibre de Mario Ornat per commemorar els 20 anys del film, i que remet a Bienvenido, Míster Marshall, la pel·lícula de Luis García Berlanga.

"Estic commocionat per aquesta recepció, no m’esperava això. Agraeixo tant d’afecte i espero que, avui més que mai, s’escolti el missatge de la pel·lícula, que se centra en la lluita contra el feixisme", va dir Loach, que es va posar una gorra de milicià.

stats