Cultura 11/11/2016

El santanyiner Joan Pons Bover, premi Pollença de narrativa 2016

L'autor badaloní Marcel Riera s'ha emportat el VI premi de poesia

Ara Balears
2 min
Joan Pons Bover, premi Pollença de Narrativa 2016.

PollençaEl jurat del VII Premi Pollença de narrativa, format per Núria Cadenes i Alabèrnia, Lucia Pietrelli i Antoni Vidal Ferrando, acordà, per majoria –un cop efectuada la valoració de les 25 obres presentades, d’entre les quals un nombre considerable ha estat de novel·la negra–, concedir el guardó a l’obra 'Un incendi al paradís', del santanyiner Joan Pons Bover.

El treball, segons explica el comunicat enviat pel Consistori pollencí, manté l’estructura d’una novel·la negra clàssica, però traspassa les convencions del gènere a través d’un protagonista atípic, complex i amb un marcat caràcter illenc. A partir del brutal homicidi d’un aristòcrata retirat a La Vila, Mateu Crespí, inspector de la Policia Local, fa de guia i testimoni de la deriva i de la pèrdua d’identitat de l’illa de Mallorca, alhora que assisteix, impotent, a una crisi profunda del seu matrimoni. Les trames paral·leles, la intriga i el procés escalonat d’una investigació policial no priven l’autor d’aquesta novel·la d’aconseguir una gran profunditat psicològica en els personatges i en les relacions que mantenen. I ho fa a través d’un llenguatge ric i de vegades poètic, amb descripcions que contribueixen a entendre la realitat oculta d’una illa sobrada d’incendis.

El santanyiner Joan Pons Bover, premi Pollença de Narrativa 2016.
Marcel Riera, premi Pollença de poesia

Pel que fa al VI Premi Pollença de poesia, els membres del jurat (Francesc Parcerisas Vázquez, Antònia Vicenç Picornell i Antoni Xumet Rosselló), després de valorar les 36 obres presentades i destacar-ne l’alt nivell qualitatiu, acordaren per majoria que la guanyadora fos 'Altres veus', de Marcel Riera. L’autor, de Badalona, va rebre el premi Carles Riba el 2011 i el Ciutat de Palma de poesia Joan Alcover el 2015.

Alt nivell i d'arreu dels Països Catalans

Quant a les obres que hi han participat enguany, el nivell ha estat excel·lent i la procedència ha estat ben diversa, atès que n’han arribades d’arreu dels Països Catalans, segons el comunicat; i tot i que la majoria dels treballs han vingut de Catalunya –de diverses comarques de Barcelona, Girona i Tarragona–, també hi han pres part autors de Castelló, València i, evidentment, de les Illes Balears.

Pel que fa a la dotació econòmica, la del premi de narrativa és de 5.000 euros i la del premi de poesia és de 2.500 euros, assumides ambdues per l’Ajuntament de Pollença. El Consistori ha manifestat satisfacció per "la bona acollida que ha tingut la present edició d’aquest esdeveniment literari, que ha superat amb èxit un parèntesi de set anys", alhora que ha agraït la participació de "totes aquelles persones que el fan possible".

stats