PALMA BRUNCH
Cultura 08/04/2016

El misteriós origen de l'aigua de l'artista Joan Costa, a la galeria Aba Art Lab

L'escultor mallorquí suposa el retorn a la galeria desprès de molts anys

Y.tarramera
3 min
El misteriós origen de l'aigua de l'artista Joan Costa, a la galeria Aba Art Lab

PalmaLa galeria Aba Art Lab presenta per aquesta edició del Palma Brunch una de les propostes més aplaudides i properes, la del reconegut artista mallorquí Joan Costa, que presenta 'Thinking Water'. Un treball que marca un abans i un després en la trajectòria de l’artista i que des de diversos llenguatges, investiga el misteriós origen de l’aigua.

L’aigua des dels seus inicis, l’aigua a l’iceberg, al gel, a la profunditat, a l’atmosfera. L’existència de l’aigua, com alberg de l’origen de la vida i la preocupació incessant per la perdurabilitat d’aquest estadi de la matèria per preservar l’entorn. Costa com un dels escultors més importants de la nostra terra, talla la pedra, blanca, negra, calcària, cercant les formes somiades de l’aigua. L’exposició, és un retorn de Costa a l’espai de galeria després de molts anys i presenta el repte de la vivència a través de l’escultura, la instal·lació sitespecific, la imatge i la pintura. El passejant de Palma pot contemplar l’obra de Costa en algunes de les localitzacions més emblemàtiques de Ciutat.

Joan Costa va nèixer a Palma el 1961. Després d’acabar la seva formació en ceràmica artística a l’Escola d’Arts Aplicades i Oficis Artístics de Palma, obté una beca per estudiar a Siena on confirma el seu interès per l’escultura. Superades les proves d’accés a l’Acadèmia de Belles Arts de Carrara, completarà allà durant quatre anys els seus estudis fins obtenir la llicenciatura en l’especialitat d’escultura. Realitza també pràctiques en la foneria Beani&Cacia de Pietrasanta. Molt influenciat en els seus inicis per la cultura talaiòtica, les seves primeres obres presenten grans volums gràvids i arrelats en la terra, però anirà depurant el seu estil per potenciar la lleugeresa de les seves peces, que són cada cop més orgàniques i etèries, ondulants i lleugeres. Aquesta evolució el porta inclús a realitzar mòbils de malla metàl·lica que es mouen amb la brisa i projecten ombres, que permeten descobrir el seu esperit de dues dimensions.

Segueix utilitzant el marbre amb el que descobrí a Carrara la seva ànima d’escultor, però no deixa d’investigar les possibilitats de la fosa i l’ús d’altres materials nobles com el bronze, l’alumini, l’acer o la fusta. I inclús juga amb el petit format creant exquisides joies realitzades amb metalls preciosos.

Tot i que des del principi realitza obra gràfica i pintura, en molts casos simples esbossos de la seva obra escultòrica, a partir de l’any 2000 comença a utilitzar el color i el cromatisme més pur, obtingut en molts de casos amb tintes litogràfiques, que es tradueix en una important obra abstracta, que complementa el seu treball en tres dimensions. Utilitza també el llenguatge més complex de les instal·lacions per denunciar la irreversibilitat de destrucció de la natura. Arrelat en el Mediterrani, queés la seva font d’inspiració, descobreix les ferides que la nostra capritxosa i irresponsable civilització va deixant com a maleïda herència, i intenta amb les seves escenografies fer-nos conscients de que prest aquesta destrucció serà irreparable.

A pesar de la seva complexitat, l’obra de Joan Costa té la coherència que només la sinceritat i la total entrega atorga a uns pocs artistes, que aconsegueixen transmetre, sense ser-ne conscients, un estil propi.

stats