Cinema
Cultura 22/05/2014

Ken Loach: "En la societat actual s'estan suprimint les veus crítiques"

El cineasta britànic presenta al Festival de Canes la pel·lícula 'Jimmy's Hall'

Efe
1 min

CanesKen Loach ha presentat aquest dijous a Canes 'Jimmy's Hall', una pel·lícula que manté la tònica habitual centrada en la crítica social. El film se centra centra en personatges irlandesos "de classe treballadora, que són grans personatges tot i que el cinema prefereixi les víctimes i els criminals", ha afirmat Loach.

Loach, que ja va guanyar la Palma d'or a Canes el 2006 amb 'El vent que agita l'ordi', també competeix en aquesta edició a la secció oficial del festival. Si en aquella pel·lícula Loach se centrava en la rebel·lió dels irlandesos contra els britànics, 'Jimmy's Hall' se situa deu anys després per analitzar "què ha passat amb el somni d'independència d'aquella gent, les esperances dels quals no s'han complert per què l'imperi britànic encara volia imposar les normes", ha firmat el cineasta.

El film, basat en la història real de l'activista comunista irlandès James Gralton, comença amb el seu retorn a Irlanda després de deu anys a l'exili als Estats Units. Gralton i els seus amics volen construir un saló de ball, però topen amb la negativa del sacerdot ultraconservador del poble. "És un reflex de la societat actual en què s'estan suprimint les veus crítiques i imperen el lliure mercat i l'agenda neoliberal", ha ressaltat Loach. "El poder que tenen ara les empreses és el que al film l'encarna l'església", ha explicat el guionista Paul Laverty. "La ferocitat de l'església no es pot infravalorar en les èpoques que tenia gran força com va demostrar recolzant a Franco durant la Guerra Civil espanyola", ha precisat Laverty.

stats