Cultura 03/01/2022

La Institució Moll participa en l'homenatge a Manuel Sanchis Guarner

Va col·laborar al llarg de 16 anys, del 1943 al 1959, en el treball del 'Diccionari català-valencià-balear'

ARA Balears
2 min
Francesc de Borja Moll, Aina Moll i Sanchis Guarner.

PalmaLa Institució Francesc de Borja Moll, depositari del llegat del Diccionari català-valencià-balear, participa en l'exposició virtual que la Biblioteca d'Humanitats de la Universitat de València va dedicar a Manuel Sanchis Guarner, referent essencial del treball per la llengua i la cultura al País Valencià. Sanchis va col·laborar al llarg de 16 anys, del 1943 al 1959, en el treball del Diccionari, de la culminació del qual, el 1962, es compleixen 60 anys el 2022.

L'exposició acompanya un simposi dedicat a la seva vida i obra, organitzat per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i que es durà a terme els pròxims 11 i 12 de febrer. Una de les taules, la dedicada als estudis lingüístics, serà presidida per Nicolau Dols, recentment elegit president de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). És el primer mallorquí en aquest càrrec des d'Antoni Maria Alcover –creador del Diccionari amb Francesc de Borja Moll–, el 1911.

Francesc de Borja Moll va intercedir en favor de Sanchis, quan aquest va ser processat pel franquisme per la seva pertinença a l'exèrcit de la República, i en ser excarcerat li oferí fer feina amb ell a la revisió de les cèdules de paraules i expressions recopilades per Alcover, amb destinació al Diccionari. A més, l'intel·lectual valencià va publicar a l'editorial Moll –ara Nova Editorial Moll– els estudis Els poetes romàntics de Mallorca i Els poetes insulars de postguerra.

L'objectiu de la Institució Moll per al 2022 és que cap localitat de l'àmbit lingüístic català quedi sense qualque recordatori perdurable de la tasca feta per Alcover i Moll, gràcies als seus constants viatges per tots els territoris. Per això, fa una crida a tots els municipis i entitats a celebrar, amb activitats, homenatges i la instal·lació de plaques, dedicació de carrers o equipaments i d'altres elements commemoratius, l'Any del Diccionari.

stats