Cultura 24/02/2021

Illescena mostra la seva decepció amb l'IEB i demana la destitució del seu director, Mateu Malondra

Reclamen una llei d'indústries culturals en una carta adreçada al nou conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company

2 min
Mostra de circ al carrer durant una edició de la Fira B!

L'associació Illescena ha enviat una carta al nou conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company. El comunicat exposa la "decepció absoluta" que senten els agents de les arts escèniques amb l'IEB, concretament, però també amb el funcionament general amb l'organigrama de la cartera de Cultura d'aquests darrers dos anys. Per això, demanen la destitució del responsable de l'IEB, Mateu Malondra. Enumeren una llista de necessitats, denuncien que s'han perdut espais de diàleg i negociació i constaten dificultats de comunicació "alarmants" entre les institucions i Illescena. A més, critiquen la "poca claredat" i l'aposta per "propostes ja pràcticament tancades sense temps de ser negociades".

Al nou conseller li demanen un esforç "real", així com que els pressupostos tinguin com a prioritat "les empreses culturals i els treballadors de la cultura". La situació de les empreses professionals que formen Illescena –que aglutina la majoria de companyies de les Balears d'art escèniques– és molt delicada i està en situació de "desfeta", apunten, i adverteixen que hi ha estructures culturals que podrien desaparèixer. Demanen, a més, que l'Institut d'Indústries Culturals comenci a rebre més dotació pressupostària i de personal perquè pugui fer les tasques que li toquen.

Les estructures empresarials critiquen "haver de competir amb associacions" per les mateixes subvencions, que és el que passa en moltes de les ajudes de l'IEB; per això, el pressupost és "insuficient", especialment per la mobilitat i la projecció exterior, i reclamen "una lliga d'iguals".

Entre les demandes que fan en relació amb l'Institut d'Estudis Baleàrics i l'Institut d'Indústries Culturals, una és que sigui l’ICIB el que desenvolupi polítiques públiques adreçades al sector econòmic de les arts escèniques (empreses i treballadors). També demanen que es revisin les funcions de l'IEB: "Des de la nova direcció en aquesta legislatura donen l'esquena a les nostres necessitats i han suposat una passa enrere quant a negociació i diàleg, ja que ara per ara no hi ha el clima necessari ni la voluntat d’avançar per resoldre els problemes del sector escènic", diu la carta d'Illescena; a més, lamenten que de moltes convocatòries i noves propostes se n'hagin d'assabentar "al darrer moment" i "per la premsa".

Una altra demanda, tot i que aquesta és històrica, és que s'agilitzin les resolucions i els pagaments de les ajudes. Consideren oportú establir "dues línies d’acció, una adreçada al sector professional i altra, al sector amateur", per no contribuir "a la pràctica deslleial d'aquests dos àmbits".

En un àmbit general, Illescena també ha presentat un llistat de peticions, com ara la redacció d'una llei d'indústries culturals de les Illes Balears, un augment de pressupost i reclamar al govern espanyol una política estatal que compensi "la nostra situació geogràfica i les característiques de comunitat insular", i també treballar per aconseguir que les Balears puguin beneficiar-se dels fons europeus destinats a les arts escèniques.

stats