Cultura 30/11/2018

La icònica foto de Van Gogh de jove resulta ser del seu germà

Qui apareix a la foto és el seu germà Theo als 15 anys

Ara
2 min
Theo van Gogh als 15 anys (esquerra) i als 32 (dreta)

BarcelonaEs coneixen molt poques fotos de Vincent van Gogh. El seu aspecte s'ha transmès a través d'autoretrats que ell mateix pintava, però en molt poques ocasions es va arribar a posar davant de la càmera. Durant més de 50 anys s'havia cregut que la fotografia que acompanya aquesta notícia, que s'ha utilitzat en manuals i catàlegs arreu del món, retratava el veritable aspecte de l'artista. Aquest dijous el Museu van Gogh d'Amsterdam ha demostrat a través d'una investigació que és fals.

La investigació ha concolòs que qui apareix al retrat és un dels seus germans, Theo van Gogh, als 15 anys. El museu ha publicat dues fotografies per fer la comparativa: en una apareix amb 15 anys i l'altra amb 32. El museu ha explicat que "la sorprenent similitud dels seus ulls blau clar i penetrants" ha sigut un dels indicis per identificar-lo. La fotografia es considerava la més antiga que existeix de l'artista. D'aquesta manera, ara la foto més antiga de Vincent van Gogh seria una de quan tenia 19 anys.

Van Gogh als 19 anys

Williem van Gogh, besnet de Theo i assessor del Museu Van Gogh, ha dit que està sorprès però agraït que el misteri per fi s'hagi resolt: "És essencial que el llegat de Vincent van Gogh passi i es preservi correctament, i aquesta investigació ha fet una important contribució a aquests esforços", ha assegurat. Theo Meedendorp, un investigador del museu, ha explicat que "mai havia sorgit el dubte de si podria ser algú altre", precisament perquè "el noi de la foto té similituds amb el retrat de Vincent als 19 anys".

Autoretrat, hivern de 1889
stats