Cultura 02/11/2022

Han de ser les ‘Rondalles mallorquines’ de mossèn Alcover patrimoni cultural immaterial de Mallorca?

L'objectiu és salvaguardar-les i lluitar contra una possible desaparició

ARA Balears
1 min
L'Editorial Moll

PalmaLa Institució Francesc de Borja Moll ha sol·licitat al Consell de Mallorca que declari les Rondalles mallorquines de mossèn Alcover patrimoni cultural immaterial de l'illa. A través d'una instància enviada a la presidenta de l'entitat insular, Catalina Cladera, demanen que es prengui aquesta mesura per tal de salvaguardar els documents i protegir una part clau de la història de l'illa.

A través d'un comunicat, la institució, dipositària dels drets del Diccionari català-valencià-balear d’Antoni Maria Alcover i Francesc de Borja Moll, ha reclamat també que es promoguin diverses activitats culturals i cíviques per tal de garantir que "aquest tresor lingüístic" es mantingui viu i evitar que amb el pas de les generacions i la manca de transmissió d'aquesta part de la cultura mallorquina acabi desapareixent.

A més, han remarcat que enguany és un gran any per fer-ho, ja que es compleix el 160è aniversari del naixement d’Antoni Maria Alcover, el 90è de la seva mort i el 60è de la culminació del Diccionari català-valencià-balear.

L’escrit adreçat al Consell per la Institució Francesc de Borja Moll posa de manifest la vàlua d’aquestes narracions, transmeses de manera oral al llarg dels segles, i que Antoni Maria Alcover destaca la feina que va fer per tal de recollir aquestes històries dels llavis de 246 narradors, de 33 localitats de Mallorca. A més, destaquen que amb aquesta "gran tasca" Antoni Maria Alcover va salvar aquesta part de la història i cultura mallorquina de la desaparició i reclamen que es declari patrimoni cultural immaterial de Mallorca per evitar que finalment acabi desapareixent.

stats