Cultura 22/06/2020

El Govern redefineix les bases de l'Art Jove per adaptar-se a les necessitats actuals

Per a aquest 2020 s'ha dissenyat un programa sense guanyador i un sistema d'ajuts directes als artistes

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu d'una Nit de l'Art.

PalmaLa consellera d'Afers Socials i Esports, Fina Santiago; la directora general d'Infància, Joventut i Famílies, Marta Carrió, i el director de l'IB-Jove, Sebastià Lliteres, han presentat aquest dilluns les bases del programa cultural Art Jove 2020, que han estat refetes per adaptar-les a les necessitats actuals dels joves artistes de les Balears afectats per les repercussions de la pandèmia.

Per a aquest 2020 s'ha dissenyat un Art Jove diferent en el qual desapareix la figura del guanyador i fins i tot dels premis. El Govern ha assenyalat que en un marc on han estat tan valuoses la solidaritat i la generositat ciutadana, l'IB-Jove ha volgut convertir Art Jove 2020 en un sistema d'ajuts directes als artistes que establirà un jurat compost per professionals experts en la matèria.

Santiago ha assegurat que "no podíem fer unes convocatòries i unes bases com si no hagués passat res, perquè crec que enguany estarà a la memòria de tothom com l'any del covid-19 i, per tant, el que hem fet és adaptar l'Art Jove en aquesta situació extraordinària que ens ha tocat viure a tots".

La consellera ha destacat que "l'art també és un espai per reflexionar, per mostrar aspectes del que ens ha passat. A més, els joves han tingut pocs espais per reflexionar sobre el que ha estat la pandèmia. Pensam que des d'Art Jove havíem de crear aquest espai i, per tant, programar coses diferents d'altres convocatòries".

En la seva exposició, Santiago ha afegit que "tampoc no plantejarem premis perquè pensam que és un any de solidaritat i de fer molta comunitat, donarem ajudes als semifinalistes i als finalistes". De la mateixa manera, la consellera ha explicat que enguany "no es farà una festa final de lliurament de premis, sinó una festa en què puguin participar tots els finalistes amb una jornada completa".

Inicialment, Art Jove 2020 preveia deu certàmens diferents, ara, després de l'estat d'alarma, s'ha decidit dividir el programa en sis grans blocs: Arts Visuals, Curtmetratges, Arts Escèniques, Música Jove Contemporània, Música per a Joves Intèrprets i Literatura. El Govern ha exposat que cada bloc està dotat amb 4.500 euros cada un i tindrà deu semifinalistes i conc finalistes. Cada semifinalista rebrà 200 euros i, si és finalista, 500 euros més. La dotació total d'aquestes ajudes és de 27.000 euros.

El període d'inscripció anirà del 19 de juny al 30 de setembre i hi podran accedir grups a totes les modalitats, també d'antics guanyadors i de propostes i d'obres ja presentades i, fins i tot, guanyadores d'altres certàmens o concursos.

stats