Cultura 26/07/2019

El Govern aprova una despesa de 2,4 milions per construir el Centre Internacional de Fotografia Toni Catany

En les properes setmanes, s'enderrocaran els tres edificis que ocupen el solar on s'ha de construir el centre

Ara Balears
2 min
Primera maqueta del nou Centre Internacional de Fotografia

PalmaEl Centre Internacional de Fotografia Toni Catany ja té pressupost: 2,4 milions d'euros per executar el projecte de l'arquitecte Josep Lluís Mateo. Avui, el Consell de Govern ha aprovat la despesa, a proposta de la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat. El pas que segueix és l'inici de la tramitació de la construcció i, en paral·lel, aquestes setmanes es començaran a enderrocar els tres edificis que ocupen el solar on s'ha de construir el centre de fotografia, ubicats en el carrer del Convent i carrer del Cardenal Rossell de Llucmajor.

El contracte per a aquestes actuacions es va adjudicar el passat 19 de juliol a l’empresa Melchor Mascaró, amb un pressupost de 140.281 € (IVA inclòs), i es calcula que les tasques de demolició durin tres mesos. En concret, s’ha d’enderrocar l’interior de la que fou la casa de Toni Catany, de la qual únicament es conservarà la façana del carrer. També la casa del fotògraf Tomàs Montserrat, on es conservaran, a grans trets, tant la façana com els murs de càrrega interiors i altres elements com una volta de mig punt. I, per últim, l’edifici conegut com 'Sa Trinxa', el qual s’enderrocarà completament. Aquestes tasques són la continuació de les iniciades el passat novembre, quan ja es varen fer els treballs preliminars d’enderrocament i desbrossada.

Els tres espais han d’esdevenir el futur centre de referència del foment de la cultura fotogràfica a les Illes Balears i de coneixement i difusió de l’obra de Toni Catany. També s’hi conservaran l’arxiu de Toni Catany (Llucmajor, 1942 - Barcelona, 2013) i el fons fotogràfic de Tomàs Montserrat (Llucmajor, 1873-1944). El projecte del Centre Internacional de Fotografia Toni Catany és obra de l’arquitecte Josep Lluís Mateo, que va guanyar el concurs d’idees resolt el febrer de 2018.

Aquest projecte arquitectònic concep el futur centre de fotografia com un espai integrat en l’entorn urbà de Llucmajor. Les cases de Catany i de Montserrat quedaran unides a partir d’un pati central ample, el qual també serà l’accés general des del carrer i un espai inicial de trobada del visitant. A més, l’arquitecte opta per introduir elements constructius nous, però a la vegada aposta per l’ús de materials tradicionals de la zona, com la pedra i el marès, i introdueix també elements de sostenibilitat i eficiència energètica.

stats