Cultura 25/04/2019

La Conselleria de Cultura digitalitza la primera meitat del fons fotogràfic de Toni Catany

Són 45.000 fotografies d'un total de 90.000 del fons analògic de Catany

Ara Balears
2 min
La Conselleria de Cultura digitalitza la primera meitat del fons fotogràfic de Toni Catany

PalmaLa Conselleria de Cultura, Participació i Esports ja disposa de 45.000 imatges digitalitzades del total de 90.000 negatius del fons fotogràfic analògic de l'arxiu de Toni Catany. El Govern ha rebut el lliurament de la primera meitat del fons fotogràfic digitalitzat de Toni Catany i del també fotògraf llucmajorer Tomàs Monserrat. D’aquesta manera, queda executada la meitat del contracte entre la Conselleria de Cultura i la Fundació Toni Catany per digitalitzar-ne els arxius. Aquest conveni permet, d’una banda, preservar el fons, atès que un cop digitalitzat se'n redueix considerablement la manipulació; i de l’altra, en facilita la difusió. La digitalització del fons serveix com a font de descoberta del procés creatiu de Toni Catany.

El 14 d’agost del 2018, la consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur, i el president de la Fundació Toni Catany, Miquel Bezares, varen signar un conveni de col·laboració per a la digitalització de l’arxiu fotogràfic de Toni Catany, que es va licitar a través d’un concurs públic adjudicat a una empresa de Madrid. Les tasques de digitalització es fan a la casa del fotògraf, que és la seu de la Fundació Toni Catany a Barcelona, atès que n'utilitza la seu i els seus mitjans.

El disc dur amb l’arxiu digitalitzat s'ha enviat a la Direcció General de Desenvolupament Tecnològic, que preservarà les còpies digitals als servidors autonòmics de manera indefinida. Això suposa una mesura de seguretat i conservació del fons i serà la base del Centre Internacional de Fotografia Toni Catany.

En aquest període s’han duit a terme les tasques d'anàlisi, condicionament, catalogació, conservació i digitalització de l’arxiu com a part fonamental per a la posada en funcionament del futur Centre Internacional de Fotografia Toni Catany, al terme municipal de Llucmajor. Aquesta acció es correspon amb la preparació del contingut d'aquest centre que està duent a terme la Conselleria de Cultura i que es fa en paral·lel a la construcció de l’edifici que l’ha d’acollir.

En total, s’estan digitalitzant i registrant 90.000 negatius del fons dels fotògrafs llucmajorers Toni Catany i Tomàs Monserrat –la seva casa és un dels tres edificis que acollirà el CIF Toni Catany–, i 5.500 volums de la biblioteca personal de Catany. A banda de l’escaneig en alta resolució, el fons es registra en el programa ArtPlus Ria per tal de disposar d'una eina de gestió del fons per al futur Centre Internacional de Fotografia.

stats