Art
Cultura 07/06/2022

Els GAC premien Tatxo Benet, Mari Chordà i Pepe Ribas

Els galeristes catalans també reconeixen el pintor Guillermo Pfaff i la crítica Conxita Oliver

2 min
Foto de família dels guardonats en la 15a edició dels Premis GAC

BarcelonaEls premis GAC, que concedeixen les associacions Galeries d’Art de Catalunya i l’Associació Art Barcelona, han reconegut enguany qualitats com “el compromís amb l’art històric i el contemporani, la innovació, el risc i la lluita per la llibertat”, com diu la presidenta del jurat, Pilar Parcerisas. Tots aquests valors es van concretar aquest dimarts al vespre en la 15a Nit del Galerisme, celebrada al Macba, en una llista de premiats entre els quals destaquen el col·leccionista Tatxo Benet, per la seva col·lecció d’art censurat rebatejada com a Col·lecció d’art prohibit, que obrirà les portes abans que acabi l’any a la Casa Garriga Nogués de Barcelona; el pintor Guillermo Pfaff com a millor artista de mitja carrera per una exposició a la Galeria Carles Taché, i Pepe Ribas com a comissari per "l'expertesa i la llibertat de creació" que va demostrar a l'exposició del Palau Robert L’underground i la contracultura a la Catalunya dels 70.

"Ens trobem els supervivents d'uns anys marcats per la tragèdia i la incertesa", diu el president del comitè organitzador dels premis, el galerista Benito Padilla. "Els efectes econòmics i culturals d'aquests anys encara són difícils d'avaluar, la crisi del covid ha contagiat amb força la vida de la indústria cultural", explica, tot i que reconeix que d'aquestes circumstàncies n'han sorgit "oportunitats" que els galeristes han de saber aprofitar. "Fer una indústria cultural més competitiva, més integradora i més inclusiva ja es presenta com una cosa absolutament imprescindible", subratlla.

El jurat també ha premiat Mari Chordà com l’artista consolidada per l’exposició a la Galeria Mayoral i el pintor Guillermo Pfaff com a millor artista de mitja carrera per la seva mostra a la Galeria Charles Taché. Pel que fa als artistes emergents, que reben un guardó de l’asseguradora DKV, l’afortunada ha sigut Claudia Pagès per l’exposició que va fer a la Galeria Àngels Barcelona.

La galeria premiada per la millor programació ha sigut la Galeria Esther Montoriol “per la seva constant vocació de risc”, i la Sala Parés ha sigut reconeguda en la categoria de millor exposició històrica per Univers Calsina, comissariada per l’historiador Sergio Fuentes Milà. El premi en la categoria mitjans de comunicació ha sigut per a Bonart pel seu “seguiment puntual” en català de l’art a Catalunya des de l’any 1999, i en la de crítica d’art la guardonada ha sigut Conxita Oliver per explicar “la contribució de les galeries d’art al panorama de la creació contemporània”. I com ja s’havia fet públic, els guardons honorífics han reconegut el fotògraf Manel Esclusa, que va rebre un dels premis de l'edició del 2016, i el galerista Joan Gaspar a títol pòstum.

stats