Crítica de cinema
Cultura 25/08/2022

'Fire of love': el magma de passió dels dos amants vulcanòlegs

Un documental sobre la fascinant dedicació dels científics Katia i Maurice Krafft als volcans

2 min
Una imatge del documental 'Fire of love'
  • Direcció: Sara Dosa
  • Guió: Shane Boris, Erin Casper, Jocelyne Chaput i Sara Dosa
  • 98 minuts
  • Canadà i Estats Units (2022)
  • Documental
  • Estrena als cinemes el 26 d'agost

La parella de científics Katia i Maurice Krafft van viure la seva relació al ritme del bàtec del foc, sota les cendres de la descàrrega magmàtica i vorejant els cràters més impressionants del planeta. Durant les dècades dels 70 i els 80 van ser unes celebritats de la divulgació a França, i amb el documental Fire of love Sara Dosa recupera la seva memòria per dir-nos que la seva història d’amor no pot entendre’s sense la seva passió compartida pels volcans, però tampoc sense la seva fascinació per captar la bellesa furiosa d’aquestes estructures geològiques.

Fire of love desplega tres narratives amb un enginy destacable. D’una banda, explica l’aventura romàntica dels Krafft, dues ànimes destinades a viure juntes tota la vida des que es van conèixer a la Universitat d’Estrasburg a principis dels anys 60. Evidentment, d’altra banda, és un film que parla de volcans i ho fa amb un ànim apassionat. Però, sorprenentment, també juga a ser una pel·lícula sobre cinema. I no només sobre les peculiaritats del cinema científic, sinó sobre qüestions concretes sobre estètica i posada en escena (escales, fons i formes, muntatge, banda sonora, etc.), i d’altres potser més abstractes i emocionants sobre les sensacions darrere la possibilitat d’enregistrar les visions més indòmites i magnífiques de la naturalesa.

Realitzada gairebé tota amb material de l’arxiu fílmic dels Krafft, Dosa, amb l’ajuda de la veu en off de Miranda July, explora amb humor i tendresa la biografia de la parella: les seves fites, les seves contradiccions com a figures públiques. I, per descomptat, viatja arreu del món a la recerca dels volcans en erupció que van recórrer, des del Nyiragongo, al Congo, fins al mont Unzen, al Japó, on un flux piroclàstic va posar fi l’any 1991 a les aventures d’aquests singulars amants vulcanòlegs.

stats