Cultura 02/10/2019

La Fira B! escalfa motors: 52 concerts i 29 espectacles d'arts escèniques ompliran Palma de dijous a diumenge

Aquest dimecres dematí s'ha fet la presentació oficial del mercat de música i arts escèniques a Can Oleo

Elena Navarro
3 min
Imatge de la presentació, aquest matí a Can Oleo

PalmaBernat Messeguer ha entrat a la sala de premsa de Can Oleo amb Bàrbara Vidal plantada a les seves espatlles. Després ha vingut l'espectacle: les acrobàcies s'han encadenat armònicament, al ritme de la música. Messeguer i Vidal són els membres del duet actobàtic Du'K'tO i el que han mostrat aquest dimecres dematí a la presentació de la Fira B! és una petita mostra de 'Cafuné', la peça que presentaran aquest dissabte a l'Arxiu del Regne i que ja varen dur a la Fira de Tàrrega.

Així, les acrobàcies han donat el sus a la presentació oficial de la cinquena edició del mercat de música i arts escèniques a les Illes Balears, a què han assistit la consellera de Cultura, Pilar Costa; el director de l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB), Mateu Malondra; la directora insular de Cultura, Maria Pastor, i el director general de Música i Arts Escèniques de Cort, Miquel Àngel Contreras.

"És una fira jove que s'ha consolidat molt ràpid", ha defensat Pilar Costa. La consellera ha assenyalat que el mercat no només és "un aparador internacional", sinó també "un espai de debat per veure com s'ha d'articular tota aquesta creativitat". Per la seva banda, Mateu Malondra ha destacat que "la fira s'ha convertit en un dels referents balears del sector professional", que ha "generat interès tant a escala internacional com a escala estatal". En aquest sentit, ha posat en relleu que la d'enguany ha estat l'edició que ha rebut més propostes (283 de música i 2017 d'espectacles d'arts escèniques).

Marta Pastor i Miquel Àngel Contreras han manifestat que "reafirmen" el compromís de les institucions que representen la Fira B!. Contreras ha destacat el mercat com "un dels esdeveniments més importants de l'agenda de la ciutat" i ha afegit que "Palma serà un mostrador del panorama actual de música i teatre". Pastor ha qualificat la cita com una fira "completa" amb un "programa extens", i ha subratllat la col·laboració del Consell amb la cessió d'espais com el teatre Principal o el Museu de Mallorca.

Quatre dies, 52 concerts i 29 actuacions d'arts escèniques

La Fira B! ofereix un total de 52 concerts de música i 29 espectacles d'arts escèniques en 12 espais de la ciutat de Palma, a més d'un programa de jornades professionals. Un 70% dels espectacles ha estat creat per artistes de les Balears, i un 50%, per dones. La Fira B! tindrà un 70% d'artistes illencs i un 30% d'artistes dels àmbits estatal i internacional. Durant el procés de selecció es varen registrar 273 propostes musicals i 217 d'arts escèniques. Representants de diferents organitzacions, com el Mallorca Live o el Festival de Tàrrega, varen ajudar a escollir els participants.

Els 'showcase' de música es faran al Teatre Municipal Xesc Forteza, al Museu de Mallorca, al parc de la Mar i a Can Balaguer. Les obres d'arts escèniques es podran veure al teatre Principal, a Can Balaguer, a l'Arxiu del Regne de Mallorca i a l'espai del Tub, als teatres municipals Mar i Terra, Catalina Valls i Xesc Forteza, i a la plaça Major (circ).

Pel que fa a les jornades professionals, arrancaran aquest dijous 3 d'octubre i s'allargaran fins el dissabte 5 a les instal·lacions del CaixaForum. En aquesta edició, ja hi ha més de 500 professionals acreditats per participar en un programa amb trobades, conferències i xerrades amb diferents agents del sector de la música i les arts escèniques, amb l'objectiu de fomentar intercanvis i negociacions.

L'artista mallorquina Maika Makovski serà l'encarregada del concert inaugural, aquest dijous al teatre Xesc Forteza. L'espectacle de cloenda serà a càrrec de la cantant mallorquina Joana Gomila, amb el projecte escènic 'Sa Mateixa', creat conjuntament amb la ballarina i coreògrafa catalana Lali Ayguadé.

stats