FESTIVAL
Cultura 27/09/2019

Fira B!, un mercat necessari que es consolida

La gran cita de la música i les arts escèniques a les Balears arriba a la seva cinquena edició amb 85 espectacles i 900 programadors acreditats

Elena Navarro
3 min
Fira B!, un mercat Necessari que Es consolida

PalmaLa Fira B! va començar a caminar el 2015 com una de les grans apostes de l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB) per promoure i dinamitzar les arts escèniques de l’Arxipèlag, en un moment en què no hi havia cap esdeveniment que posàs el focus en el mercat. Quatre anys després, el mercat professional de música i arts escèniques arriba a la seva cinquena edició com una cita imprescindible dins el calendari del món musical i escènic de les Balears. Analitzam, a través de les xifres de balanç de les edicions i l’opinió d’agents del sector, quina ha estat la seva evolució i què queda per fer.

Dinamitzar el mercat per generar feina

Carles Molinet recorda que la Fira B! pren el deixant d’Illescena, la fira que va organitzar l’Associació d’Empreses Balears d’Arts Escèniques l’any 2014 “després d’anys de demanar que hi hagués un esdeveniment en les arts escèniques que posàs el focus en el mercat i que això no es materialitzàs”, apunta Molinet, que regenta el Teatre del Mar i presideix l’Associació. L’any següent, l’IEB va agafar el timó i va néixer la primera Fira B!. Molinet fa una valoració “positiva” de l’evolució de la fira i i assegura que és un “esdeveniment imprescindible” que ara “necessita professionalitzar-se”. En aquest punt, posa l’èmfasi en la necessitat que s’hi involucri del tot l’àmbit públic: “Ara s’està fent amb pocs recursos humans i hi ha la necessitat de convertir la cita en una aposta de totes les administracions”, apunta. Actualment, el mercat té un pressupost de 250.000 euros, 125.000 euros més que l’any 2017.

Javier Matesanz, periodista, crític de teatre i productor d’ Amarg opina que s’ha de continuar apostant per la fira i que “el més important és que s’ha consolidat, una cosa que no passa molt aquí a Mallorca”. Matesanz assegura que una fira dirigida al mercat és fonamental: “On es cuidi els programadors, que són els que et poden donar feina”. Per la seva banda, Agnès Llobet considera clau les activitats de les jornades professionals com a espai de trobada i idees. L’actriu considera la Fira B! un esdeveniment clau, però “és jove i encara té aspectes per millorar”, defensa. Per exemple: “Que quedin ben clares les bases de la convocatòria i que hi hagi molta transparència en tot el procés de selecció”, apunta. L’actriu també assenyala que és important tenir xifres concretes de retorn per poder analitzar l’impacte real de la fira.

La Fira B! en números

No hi ha xifres concretes sobre els contractes que es generen a partir de la Fira B!. Així i tot, fonts de l’IEB han informat que arran de l’edició 2018 es varen signar una vintena de funcions d’espectacles escènics i una cinquantena d’actuacions i gires en l’àmbit musical. “Aquestes xifres no són definitives, perquè hi ha contractes que se signen ara i es varen començar a aparaular a la fira”, apunten.

Del públic, els espectacles i els acreditats sí que se n’ha registrat l’evolució, a partir de la segona edició. Els balanços mostren que, des del 2016 (primer any de què es tenen dades), la fira ha crescut exponencialment en tots els aspectes. Quant als espectacles, mentre que el 2016 es varen programar 23 concerts i espectacles escènics, el 2019 se’n podran veure 85. Pel que fa als programadors, s’han multiplicat per sis: dels 147 de la primera fira als 900 acreditats enguany. També el públic s’ha disparat i ha passat dels 5.000 espectadors als gairebé 14.000 de l’any 2018. La Fira B! 2019 n’espera atreure 17.000.

stats