Cinema
Cultura 24/09/2012

Fernando Trueba: "Només pot ser artista aquell que també és artesà"

El director madrileny ha presentat a Sant Sebastià 'El artista y la modelo', en el mateix dia en què s'ha sabut que tornarà a treballar amb Penélope Cruz en una seqüela de 'La niña de mis ojos'

Xavi Serra
2 min
Ferando Trueba i els intèrprets d''El artista y la modelo' / EFE

Sant SebastiàFernando Trueba ha presentat aquest dilluns al Festival de Sant Sebastià 'El artista y la modelo', el seu darrer llargmetratge, acompanyat dels intèrprets Jean Rochefort, Aida Folch, Claudia Cardinale i Chus Lampreave. El film, que s'ambienta en un poblet del sud de França durant l'ocupació nazi, narra la relació entre un vell escultor (Rochefort) i una noia de Reus (Folch) que ha fugit dels camps de refugiats de la Guerra Civil. "La pel·lícula vol retratar un moment de plenitud inesperat, en què la vida irromp gràcies a l'aparició del personatge de Mercè. Tot i ser una època negra, l'escultor pot tornar a sentir la vida un altre cop", ha explicat el director.

'El artista y la modelo' està dedicada a Máximo Trueba, germà de l'actor, pintor de professió, encara que el director ha dit que el personatge no hi té res a veure. "Només s'hi assemblen en el sentit que tots dos treballen amb la matèria", ha matisat. "Ara bé, està clar que si jo em dedico al cinema és perquè he tingut un germà artista a qui des de petit admirava i volia imitar".

Trueba també s'ha desfogat contra la glorificació de l'artista: "Jo crec que només pot ser artista aquell que també és artesà. L'ofici d'artista sempre ha sigut un ofici humil. Sense la tècnica i l'ofici, l'art no pot existir. Avui dia, en les escoles d'art, als nois els ensenyen com ser Marcel Duchamp, però no a pintar. No s'embruten. En aquest sentit, la meva pel·lícula és molt matèrica".

Sobre el repartiment, Trueba ha revelat que Claudia Cardinale era el seu amor de la infància. "I sense competència", ha afegit. Aida Folch, per la seva part, ha recordat que va debutar al cinema amb Fernando Trueba a 'El embrujo de Shangai'. "Trueba va dir que per ell Déu era Billy Wilder. Per mi Déu és Trueba".

Coincidint amb la presentació del film a Sant Sebastià, 'Variety' ha publicat que Trueba es reunirà amb Penélope Cruz en la seva propera cinta. Es tracta de 'La reina de España', una seqüela de 'La niña de tus ojos', que ja va protagonitzar Cruz el 1998.

stats