Toros
Cultura 25/02/2021

La 'faena' d'un torero no és una coreografia i no pot tenir drets d'autor

El Tribunal Suprem nega que es pugui registrar amb drets de propietat intel·lectual la 'lidia' del toro Curioso

2 min
Perera torejant a la fira de San Antolín de Palència el 2008

BarcelonaEl Tribunal Suprem ha dictat sentència. Per molta comparació que es faci entre la lidia i la dansa, els moviments que el torero fa abans de matar el toro no són una coreografia i no es poden registrar per tenir drets d'autor. La sala desestima el recurs que va presentar el torero Miguel Ángel Perera, en què sol·licitava registrar com a propietat intel·lectual l'acció titulada: "Faena de dos orejas con petición de rabo al toro Curioso nº 94, de peso 539 kg, nacido en febrero de 2010 ganadería Garcigrande Feria de San Juan de Badajoz, día 22 de junio de 2014".

Segons la sentència, la diferència és que a la dansa es poden descriure els moviments que fan els ballarins com a "exactes amb precisió i objectivitat" i que es repetiran en cada exhibició. No passa amb la faena d'un torero, que a part dels pases, lances i suertes, "respecte als quals no es pot pretendre tenir l'exclusiva", "resulta molt difícil identificar de forma objectiva en què consistiria la creació artística original" per reconèixer-li drets exclusius, diu la sentència.

En el fons de la qüestió semblaria que hi ha els drets d'imatge dels toreros. Miguel Ángel Perera intentava buscar aquest subterfugi de la comparació amb la dansa per poder cobrar drets d'imatge per les seves actuacions. Els toreros volen controlar els drets d'imatge que ostenten els empresaris de les places on actuen en lloc de continuar cedint-los quan són contractats. Però anar per aquesta via suposa barrejar drets d'imatge amb drets de la propietat intel·lectual. És com si Messi volgués protegir amb drets d'autor un dels seus gols mítics, i cobrar per cada reproducció, quan és el Barça qui gestiona els drets d'emissió i els cedeix a la Lliga. Cal dir, però, que Perera és insistent, perquè la faena en qüestió és del 2014 i, per tant, ha estat set anys pledejant de tribunal en tribunal per aconseguir ser considerat un 'creador'.

stats