Teatre
Cultura 24/01/2022

Fabrice Murgia, un trampolí per a debutants al Lliure

El belga dirigeix el cinema teatre 'Dies blancs' amb postgraduats de l'Institut del Teatre

2 min
Una escena de 'Dies blancs' al Lliure de Gràcia

BarcelonaAquest és un d'aquells projectes en què és tan noticiable el resultat com el procés. Dies blancs, que es podrà veure al Teatre Lliure de Gràcia del 27 de gener al 6 de febrer, és un espectacle sobre la politització de la joventut i el pas del temps. Però també és un projecte important perquè permet professionalitzar joves postgraduats de l'Institut del Teatre (IT), que després de superar un càsting obert tenen l'oportunitat de debutar en un teatre públic i amb unes condicions laborals dignes, que garanteix l'escola. A sobre, en aquesta cinquena edició del projecte IT Teatre, qui capitaneja la producció és un nom internacional, el director belga Fabrice Murgia, que ja ha treballat abans en el teatre de temàtica jove (La tristeza de los ogros) i amb un llenguatge contemporani, que aquí es podria definir com a cinema teatre.

Dies blancs, basada en la novel·la gràfica Ce jours qui disparaissent de Timothé Le Boucher (Esos días que desaparecen en l'edició en castellà de Dibbuks), comença el 2001 a Gènova, entre els moviments antiglobalització en què el protagonista perd un ull en un context de violència policial, passa pel present i es planta al 2067. "A partir del present ens hem d'imaginar el futur, i és una mica Black mirror i una mica més positiu", diu Murgia. Andrea és el/la protagonista de l'espectacle, que interpreten tots els actors "com en una cursa de relleus", diu Murgia. El jove es lleva i s'adona que ha perdut un dia, i no recorda què ha fet. Viu un dia de cada dos. I aquest període es va allargant i s'acaba despertant cada 10 o 20 anys. Al final, s'adona que algú altre viu la seva vida.

"L'espectacle és una metàfora de com perdem, al llarg de la vida, el nen que portem dins nostre. És la història d'un noi que cada dia cau del llit, mira el sostre i es pregunta si s'ha de llevar i anar a treballar, i per què. On és el jove que érem quan teníem 20 anys?", afegeix el director del Teatre Nacional de Valònia-Brussel·les. L'enregistrament d'una pel·lícula en directe suma una capa més a la reflexió, i és com "la tecnologia i la virtualitat creen una altra manera de construir-nos, ens convertim en relats i desapareixem com a humans", reflexiona la directora de l'IT, Sílvia Ferrando. A més d'exalumnes d'altres especialitats, els actors que debuten a Dies blancs són Sara Adan Vich, Ricard Boyle Coll, Guillem Font, Aida Llop Garcia, Miriam Moukhles, Lluís Oliver Berga, Adam Purti del Ruste i Caterina Tugores Ferrer. "L'adolescència és l'edat més perillosa, i la més guapa", conclou el director.

stats