Art
Cultura 24/08/2022

Una escultura del papa Francesc deixant caure a terra un bebè: l'última polèmica del món de l'art

El tríptic 'Chao tradición', de Pablo Maire, és una crítica al "model violent i anacrònic" de l'Església catòlica

1 min
L'escultura de l'artista xilè Pablo Maire

BarcelonaL'Església catòlica i els seus representants "perpetuen un model violent i anacrònic", explica l'artista xilè Pablo Maire (Talca, 1975), que ha generat una polèmica notable a Mèxic, on exposa a la galeria Aguafuerte un tríptic d'escultures controvertit, Chao tradición. A la primera s'hi veu el papa Francesc abraçant un bebè despullat. A la segona el deixa anar i cau a terra. A la tercera i última el nen ha quedat fet miques i el papa riu.

Pablo Maire s'ha inspirat en una obra d'Ai Weiwei de la dècada dels 90. L'artista i activista xinès deixava caure a terra un valuós gerro de ceràmica de la dinastia Han en senyal de protesta contra el govern del país. "Era un gest simbòlic per destruir la tradició xinesa i jo vaig voler traslladar-lo a la societat occidental –comenta Pablo Maire–. Em va semblar que podia fer el mateix amb la tradició catòlica". L'artista xilè recorda "la corrupció de l'Església" al seu país i "com dos anys enrere van començar a sortir casos de pedofília com mai abans". La desafecció de Maire, puntualitza, és "amb la institució, no amb la creença".

Maire va néixer durant la dictadura d'Augusto Pinochet, fet que el va "afectar profundament". "Tinc familiars perseguits pel règim de Pinochet i he fet obres que no només tenen a veure amb la religió: també m'interessa la crítica política –explica–. La connexió entre l'art i la política és molt gran".

stats