Cultura 18/09/2018

'Elektra' o la perfecta fusió entre l'home i la màquina

Joan Miquel Oliver presenta nou disc i completa la trilogia formada per 'Pegasus' i 'Atlantis'

Maria Llull
3 min
Imatge promocional de Joan Miquel Oliver.

PalmaJoan Miquel Oliver ha presentat aquest dimarts a l'Espai Xocolat el seu darrer treball discogràfic, 'Elektra' (Discmedi/ Blau), que completa la trilogia iniciada per 'Pegasus' (2015) i continuada per 'Atlantis' (2017). I res millor que un trio de músics per completar aquesta tríada musical. En aquesta ocasió, Oliver ha incorporat en el procés d'estudi Jaume Manresa (teclats) i Xarli Oliver (bateria). Ambdós l'han acompanyat als escenaris des que començà la seva trajectòria en solitari. "Tots tres ens hem encarregat de la producció i el resultat final s'assembla molt als assajos que hem gravat. Aquest és el disc més de banda i hem aconseguit sonar de manera còmoda, fàcil i directa", ha explicat.

Joan Miquel Oliver i Miquel Àngel Sancho (Discmedi/ Blau) durant la presentació.

La idea de treballar en equip és fruit del "desig d'aprofitar els recursos" i sumar forces. El resultat és una sonoritat orgànica, on l'electrònica se sotmet als músics per donar pas a un so artesà, amb un directe "fidel al disc". Tres concerts, per no deixar de banda les coincidències numèriques, serviran per donar a conèixer 'Elektra' al públic mallorquí. L'Auditori de Porreres (11 d'octubre), el Claustre de Sant Domingo d'Inca (12 d'octubre) i l'Espai 36 de Sant Llorenç des Cardassar (13 d'octubre) són els escenaris elegits, tots ells amb característiques prou diferenciades per fer de cada concert una experiència única.

Art del CD

L'obra d'Albert Pinya il·lustra novament el treball de Joan Miquel Oliver, com ja va ocórrer a 'Pegasus' i 'Atlantis'. "Aquesta renovada visió sobre el personatge d'Electra representa un ideal de dona que no mostra una actitud submisa davant la vida, i manté una identitat rebel i valenta en les seves experiències, a l'hora d'enfrontar-se a la societat i a l'entorn", assenyala Pinya. La resta de les imatges del disc estan formades per "una sèrie de retrats femenins", que, a més de poder ser "diferents possibilitats del retrat infinit d'Electra", manifesten "el clar protagonisme de la dona", afegeix. "Albert i jo ens entenem perfectament, vivim en el mateix planeta", afirma per la seva banda Joan Miquel Oliver.

Caràtula d''Elektra'.

La gravació d''Elektra' va començar al Teatre de Ca l'Eril (Lleida) i la producció es va finalitzar al carrer de Santa Clara de Palma. L'economia de recursos ha estat una de les premisses que han guiat aquest treball, amb la guitarra i el teclat fent el contrapunt a la versàtil bateria de Xarli Oliver, que ha fet ballar la música als ritmes de la samba, la bossa nova o el funk.

Literatura a les cançons

Les cançons són, per a Joan Miquel Oliver, obres amb el mateix (o més) pes literari que un llibre. A més, en aquest treball les lletres van acompanyades per cites carregades de significat per al músic mallorquí. "Em va fer gràcia posar cites dels meus pares, de la meva família", assenyala Oliver, que sol agafar les idees "jugant amb la música", més sovint que a la inversa.

La veu del mallorquí es pot escoltar nua, sense efectes, en aquest nou treball. Les mescles de Toni Pastor han aconseguit un resultat proper i senzill. "La meva veu està eixuta, pelada. Això també facilita que el directe soni com el disc".

stats