Cultura 10/04/2018

El Consell recuperarà els orgues històrics amb fons de l’ecotaxa

La institució insular i el Bisbat inauguren la mostra ‘Restauram el patrimoni religiós’ per posar en valor l'art sacre de l'illa i la tasca de conservació i restauració duita a terme

Aina Solano
3 min
L'exposició es pot visitar a l'Esglèsia de Sant Antoniet del carrer Sant Miquel de Palma.

PalmaEl president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat i el bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, acompanyats pel vicepresident primer i conseller insular de Cultura, Francesc Miralles, la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, i Antònia Reig, comissària de l’exposició, han inaugurat la mostra ‘Restauram el patrimoni religiós', un recull dels béns recuperats gràcies a la inversió feta pel conveni anual que mantenen ambdues institucions.

La mostra, instal·lada a l'església de Sant Antoniet de Palma, vol posar en valor l’art sacre de Mallorca i reflectir l’activitat en matèria de conservació i restauració que es fa amb aquests béns recuperats.

El president de la institució insular, Miquel Ensenyat, ha lloat el gran patrimoni del Bisbat de Mallorca, que aglutina prop d’un 80% dels béns culturals de l’illa, i ha destacat “la gran feina de recuperació de patrimoni i de promoció feta en els darrers 20 anys”, la comissió mixta que es va crear entre el 2012 i el 2014 amb representants del Consell i la institució religiosa. L’objectiu d’aquesta comissió ha estat, en tot moment, tenir cura i dur el manteniment “del nombrós conjunt patrimonial religiós mallorquí”. Ensenyat ha destacat el valor d’un patrimoni “obert al públic” i ha subratllat el “requisit indispensable” que allò que es restaura estigui a l’abast de tothom, una condició fàcil d’assolir en aquest cas, ja que les esglésies estan obertes.

Recuperar els orgues amb doblers de l’ecotaxa

El president del Consell ha anunciat que avui dia “estam fent feina per obrir noves línies de col·laboració, una de les quals afecta els orgues històrics”.

Ensenyat ha recordat que a Mallorca hi ha hagut durant segles mestres orgueners d’una trajectòria molt interessant i de gran projecció arreu d’Europa, per la qual cosa l’illa “és un dels territoris d’Europa que té més orgues per metre quadrat”, encara que la majoria dels mallorquins no ho saben perquè molts d’ells –ha reconegut– “estan en un estat deplorable de conservació”. Per aquest motiu, el Consell obrirà una nova línia d’ajudes per recuperar aquests instruments. Així mateix, “hi ha un projecte amb les marededéus mortes, unes talles que corresponen a la festa del mes d’agost i que tenen un valor patrimonial molt important”.

Pel que fa a l’anunci del projecte de recuperar els orgues històrics, Miquel Ensenyat ha recordat que el Consell va fer feina perquè que els fons de l’ecotaxa s’obrissin també a la recuperació de patrimoni, i ha posat com a exemple la línia oberta per a la recuperació del molins de Sant Jordi.

Per la seva banda, el bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, ha afirmat que l'actitud de l'Església cap al patrimoni que té "ha de ser una actitud de generositat, de pensar que és un patrimoni que no és estrictament propi, sinó compartit". En aquest sentit, ha afegit que "la propietat ha de ser relativa, perquè és una cosa que hem rebut i que no ens endurem" i que, per tant, "més que propietaris hem de ser-ne bons administradors", ha destacat. A més de celebrar tota la tasca de conservació i restauració que es fa, Taltavull ha valorat la feina conjunta entre el Consell i el Bisbat "perquè dona molt bons resultats" i ha fet una comparació entre la bellesa d'aquest patrimoni, "que parla per si sola perquè és art", i el missatge religiós que ens permet transmetre aquest art", que recull "la fe que varen intentar difondre els seus autors".

stats