Cultura 20/02/2020

La directora del Museu de Mallorca encara no té data per obrir les sales d'arqueologia

El centre públic ha presentat aquest dijous la programació per al 2020, amb una vintena d'activitats i cinc exposicions temporals

Elena Navarro
3 min
La directora insular de Cultura, Maria Pastor; la consellera insular de Cultura, Bel Busquets; la directora del Museu de Mallorca, Maria Gràcia Salvà; i la delegada de Cultura del Govern, Catalina Solivellas, aquest matí durant la presentació 2020 del centre públic

PalmaLa directora del Museu de Mallorca, Maria Gràcia Salvà, ha explicat aquest dijous que parlar d'obrir les sales d'arqueologia l'any vinent "és massa precipitat". Ho ha fet en una roda de premsa en què ha presentat la programació per al 2020, juntament amb la delegada de Cultura del Govern, Catalina Solivellas, i la consellera insular de Cultura, Bel Busquets. El principal problema que tenen aquestes sales –tancades des del 2008– és la humitat i, abans d'obrir-les, la directora creu que "s'ha de ser prudent" perquè les ceràmiques no es veuen afectades però els bronzes sí, i en aquells espais n'hi ha molts.

Però les deficiències en la climatització no són només a les sales d'arqueologia, sinó generalitzat a l'edifici on s'ubica el museu, que és propietat del Ministeri de Cultura. El que s'ha d'aconseguir és, segons Salvà, "estabilitzar la temperatura i la humitat de l'edifici" per aconseguir "que les obres estiguin estabilitzades". Actualment, encara ara s'estan reparant algunes de les peces que varen resultar afectades per un problema de climatització l'any 2018.

Per resoldre la situació, el Ministeri de Cultura ha fet un informe de diagnòstic per reparar les deficiències de l'edifici i aconseguir aquesta estabilitat en la temperatura i la humitat. Mentre no arriben les reparacions estructurals, el centre públic va solucionant els problemes amb tasques de manteniment constants. El més urgent ara és reparar el sistema informàtic que controla la humitat i temperatura, perquè "sembla que per l'efecte de les tempestes no funciona bé", ha explicat Salvà.

Sense departament ni programa educatiu

Una de les grans mancances del museu és que no disposa d'equip educatiu ni cap persona contractada per cobrir aquest servei. En aquest àmbit, enguany s'oferiran visites guiades a demanda de les escoles, que conduirà la tècnica que habitualment treballa al Museu Etnològic de Muro i té inscripció també al centre de Palma. "Ho hem estudiat i és factible que vingui quan hi hagi demanda de visites", ha assegurat la directora en aquest sentit.

Aquesta mateixa tècnica serà la que treballarà el programa educatiu de l'any vinent, que Salvà té voluntat d'idear parlant amb alguns centres escolars i, així, poder adaptar-se als projectes curriculars. Quan s'ha demanat a Salvà si en un futur es podria contractar un educador, ha dit que "seria allò ideal". Busquets ha matisat que "hi ha la voluntat" però que "els recursos són els que són" i ha indicat que aquesta és competència del Govern. Per la seva banda, Solivellas ha assegurat que "la Conselleria no ha rebut cap petició de personal".

Respecte del funcionament del magatzem de Son Tous, on arriben les troballes arqueològiques des del maig de l'any passat, Salvà ha indicat que ja s'han acceptat la trentena d'expedients pendents de rebuda de material arqueològic, i que ara estan treballant en els expedients d'enguany. Mentrestant, continua la feina de catalogació i inventari del material guardat. Per fer aquesta feina, una de les tècniques que abans feia feina al centre de Palma es va destinar al magatzem i "Palma ha quedat una mica coix", s'ha queixat Salvà.

El museu dialoga amb altres disciplines

Una vintena d'activitats i cinc exposicions temporals estan previstes en la programació 2020 del Museu de Mallorca. La mostra 100 Anys de Glamour. Art i Moda: un diàleg de la Col·lecció Montpalau amb el Museu de Mallorca s'allarga fins a l'1 de març, per "l'èxit que ha tingut", assegura la directora. La següent temporal serà Tres espases prehistòriques, a partir de l'abril, i en què s'exposarà l'espasa trobada aquest estiu a Puigpunyent i que data del 1.200 abans de Crist. A més, s'han programat dues exposicions fotogràfiques –La dona treballadora a Mallorca i Guillem Bestard. Fotografies 1900-1930– i la mostra Mirades del paisatge mallorquí a través del Col·leccionisme. Com a activitats vinculades, s'han programat visites guiades destinades a públic general, nins i també visites en clau de gènere.

Entre les propostes, destaquen també els cicles de conferències El vi de la nostra terra. Història i actualitat d'una beguda mediterrània (tots els dijous de maig); Museu i xocolata, una lectura transversal (tots els dijous de novembre), que incloïa ceràmiques (algunes del segle XVIII) de la col·lecció Marroig, que ara estan al Palau Reial. En l'àmbit arqueològic, el Museu i l'Arqueouib han organitzat el III Workshop Internacional. La prehistòria i la protohistòria de les Illes de la Mediterrània Occidental (28 i 29 de febrer), en què participaran professionals d'Eivissa, Menorca, Mallorca, Còrsega i Sardenya.

Al Museu Etnogràfic de Muro, el maig, es representarà l'obra de teatre Fragments a Mallorca durant la Guerra Civil, obra de Janer Manila, per la companyia L'Alicorn Teatre de Muro, dirigida per Francesc Aguiló. Quant a la participació en cicles, el museu acollirà actes de l'Atlàntida Film Festival, Sons de Nits i Palma Primavera. A més, s'estrenarà el cicle Musicant el Museu de Mallorca, que proposa un diàleg entre la música clàssica i contemporània amb la col·lecció permanent del museu. El programa pot patir algunes modificacions al llarg de l'any.

stats