OBITUARI
Cultura 09/04/2011

Mor el director de cine Sidney Lumet als 86 anys

Va ser el realitzador de clàssics imprescindibles del setè art com 'Dotze homes sense pietat', 'Serpico' i 'Tarda negra'. La seva última pel·lícula va ser 'Abans que el diable sàpiga que has mort', al 2007

Redacció
2 min
El director Sidney Lumet

BarcelonaEl director estadounidenc Sidney Lumet (Filadèlfia, 1924) ha mort aquest matí a causa d'un linfoma, segons ha informat la seva fillastra.

Lumet, format al teatre i la televisió, va ser l'autor d'un bon grapat de clàssics del cinema, començant per la seva primera pel·lícula Dotze homes sense pietat (1957) protagonitzada per Henry Fonda, que va ser, a més, qui li va oferir la seva primera oportunitat darrere de la càmera. Després d'aquest intens drama judicial, una adaptació d'un dramàtic televisiu, Lumet va dirigir altres films basats en obres teatrals, d'autors com ara Txèkhov (La gavina, 1968), Tenesse Williams (The fugitive kind, 1960) i Arthur Miller (Vista des del pont, 1962).

El gènere policíac li deu alguns dels seus títols més reexits, amb pel·lícules com Serpico (1973), Tarda negra (1975) i La nit cau sobre Manhattan (1996). Però va ser amb Network (1976), una àcida sàtira sobre els mitjans de comunicació, que va aconseguir més reconeixement: la pel·lícula va ser nominada a 10 categories dels Oscar i ell va rebre el Globus d'or com a millor director.

L'Acadèmia americana mai li va atorgar personalment cap Oscar, però l'any 2005 va reparar parcialment aquest forat atorgant-li un Oscar honorífic per la seva llarga i prolífica carrera. Lumet va rodar més de quaranta films, entre els quals també destaquen Assassinat a l'Orient Express (1974), on va comptar amb un repartitment estel·lar –hi van participar Albert Finney, Lauren Bacall, Sean Connery i Ingrid Bergman, entre d'altres–, El mag (1978), una versió urbanita i pop d'El Màgic d'Oz protagonitzada per Michael Jackson i Diana Ross, i Veredicte final (1982), amb Paul Newman i Jack Warden.

La seva última pel·lícula, Abans que el diable sàpiga que has mort (2007), va revelar un director en estat de gràcia tot i superar ja els vuitanta anys d'edat.

stats