Cultura 06/11/2021

'Descripció d'un paisatge', un text de Benet i Jornet d'una "vigència absoluta"

La funció coproduïda pel teatre Pirncipal de Palma i la Sala Beckett de Barcelona arriba a Ciutat aquest dissabte i diumenge, 6 i 7 de novembre

2 min
El muntatge de 'Descripció d'un paisatge'.

PalmaDescripció d’un paisatge és l’obra de Josep M. Benet i Jornet que ell mateix més estimava. Ho diu el director de teatre Toni Casares, que la descriu com una obra “valenta, agosarada i trencadora des del punt de vista formal”. Casares ha dirigit la funció d’aquest títol que han coproduït la Sala Beckett i el teatre Principal de Palma, que arriba aquest dissabte i diumenge a l'espai de Ciutat, una peça “d’una vigència absoluta”. 

La història passa en una ciutat imaginària en què un dictador intenta dur el seu règim cap a fórmules més democràtiques. Així, permet que persones exiliades puguin tornar al territori. No obstant això, molts pensen que darrere aquesta permissió hi ha alguna “motivació amagada, que pot donar lloc a la venjança, la rancúnia, i fer aflorar records del passat”, apunta el director. A més, parteix d’una tragèdia clàssica: Hècube, d’Eurípides.

Els personatges són conscients de la seva condició de ficció. De fet, ells mateixos expliquen on són i en quin moment de la història es troben. “És una faula que passa en una ciutat imaginària, i els personatges ho saben i ho diuen, i això és el que la fa agosarada des del punt de vista formal”. La clau és que Benet i Jornet tracta amb aquest text “la relació entre el compromís polític i les pors i il·lusions personals de cadascú”, sobre com es barregen les dues coses i com qualsevol compromís ideològic sempre està travessat per il·lusions i pors personals. A l’escenari, els intèrprets encarregats d’explicar la història del dramaturg són Enka Alonso, Ona Borràs, Màrcia Cisteró, Francesc Ferrer, Pep Ferrer, Carles Martínez, Òscar Rabadan i Fina Rius.

Casares també defensa que aquest text del dramaturg de Barcelona és una reflexió sobre la Transició, “de les primeres decepcions que ja es veien al 78, sobre com no es van mantenir ferms els ideals i compromisos de l’època de la clandestinitat. Parla sobre com l’arribada al poder fa perdre determinats idealismes”.

Connexió Mallorca-Principat

Aquesta funció és una coproducció entre la Sala Beckett de Barcelona i el Principal de Palma, una aposta de col·laboració per la qual Josep R. Cerdà ha apostat des que va arribar a la gerència del teatre palmesà. L'any passat, va ser la peça El combat del segle, de Denisse Duncan, la que es va coproduir. Ambdues produccions han tingut professionals, tècnics i artiestes d'ambdós territoris; per tant, "aquesta línia de feina es converteix en una manera de fer circular el talent", diu Casares, "ja que compartim llengua i cultura, i és molt important que hi hagi pont i vincles entre uns i altres".

stats