Arts visuals
Cultura 12/11/2021

Demanen a Montserrat que es desvinculi de l'artista Sean Scully per "catalanòfob"

Una plataforma amb 589 firmes vol que es retiri el nom del pintor de l'església de Santa Cecília

3 min
Sean Scully, en una imatge d'arxiu a Montserrat

BarcelonaEl pintor irlandès Sean Scully va saltar a la primera línia de l'actualitat el 20 d'agost per una entrevista al Financial Times en què afirmava que havia marxat de Barcelona a causa de la insistència dels catalans en parlar-li en català i que a l'escola es pretengués que el seu fill aprengués aquesta llengua. "A Barcelona anaves a les reunions i parlaven completament en català, com dient «Fote't»", deia l'artista al reportatge, en què explicava que amb la seva dona s'han instal·lat al sud de França. Arran d'aquelles declaracions, el col·lectiu d'artistes Laboratori d'Expressions Artístiques i Desenvolupament (LEAD) va iniciar una campanya per demanar que es desvinculés Scully de l'abadia de Montserrat "per catalanòfob". La plataforma ha recollit 589 firmes de suport, entre les quals hi ha les de personalitats del món cultural català com l'escriptor Matthew Tree, la poeta Dolors Miquel, el poeta i crític literari Sam D. Abrams, el filòleg Narcís Garolera i la directora de la Fundació Palau i Fabre de Caldes d'Estrac, Anna Maluquer. Aquest dilluns les portaran a Montserrat, on es reuniran amb el prior i el majordom del monestir, Ignasi Fossas i Manel Gasch, per demanar-los que es retiri a Scully "el privilegi que posseeix a Santa Cecília", on s'exhibeix el seu nom.

"Volem expressar el nostre malestar amb les declaracions de Sean Scully i amb el fet que el nom d’algú que no estima la llengua estigui tan lligat a un lloc com Montserrat", explica l'artista i presidenta del LEAD, Neus Dalmau. Scully ha viscut a Catalunya des dels anys 90 i va pintar l'interior de l'església de Santa Cecília de Montserrat en diferents etapes, fins al 2014. El pintor va entrar en contacte amb el monestir de Montserrat a través del director actual, Josep de Calassanç Laplana, amb qui són amics. El 2005 van visitar junts l'església de Santa Cecília, a Marganell, i li va proposar de recuperar el conjunt arquitectònic per crear-hi un espai artístic amb les seves obres. El 2015 Santa Cecília es va convertir en un espai d'art permanent amb les obres del pintor.

Un institut d'art i espiritualitat amb el seu nom

A banda d'aquesta col·laboració, l'artista també dona nom a l’Institut Art i Espiritualitat Sean Scully de Montserrat. Es tracta d'un centre de promoció dels valors espirituals i artístics que organitza conferències i activitats per a artistes i estudiants de belles arts, filosofia, música i història de l'art. "Es fan xerrades i col·loquis amb Scully. A Montserrat se li ha donat un protagonisme impressionant", diu Dalmau. El col·lectiu espera que en la reunió d'aquest dilluns el monestir de Montserrat els expressi "la seva opinió" sobre les declaracions de l'artista i els expliqui "quina és la seva postura" al respecte. "Sabem que deslligar el nom de Scully de l'església de Santa Cecília és gairebé impossible, perquè sembla que les esglésies porten els noms dels artistes que les decoren, però volem fer arribar a Montserrat la nostra disconformitat", afirma Dalmau.

Scully va obrir el seu estudi a Barcelona el 1994 i des d'aleshores ha viscut de forma intermitent a Catalunya. A través de les seves creacions ha estat vinculat al país, amb obres com un vitrall abstracte instal·lat a la façana nord de la catedral de Girona, i el 2007 la Fundació Joan Miró li va dedicar una exposició antològica. La presència del pintor al territori català va unida a la Galeria Carles Taché, on ha exposat la seva obra en cinc ocasions. L'artista també va negociar amb l'Ajuntament per trobar un lloc per exposar 200 obres seves, però les gestions no van fructificar.

stats