Cultura 06/09/2018

David Marquès: "El punt fort de 'Campeones' són els al·lots"

El guionista i director eivissenc celebra la candidatura de la pel·lícula, que ja ha estat vista per més de 3 milions d'espectadors

Maria Llull
2 min
El director i guionista evissenc David Marquès (dreta), amb Javier Fesser.

Palma'Campeones', la pel·lícula escrita per l'eivissenc David Marquès i dirigida per Javier Fesser, representarà Espanya a la cursa pels Oscar. Així ho ha anunciat aquest dijous l'actor Daniel Grao a la seu de l'Acadèmia de les Ciències i de les Arts Cinematogràfiques, presidida per Mariano Barroso. Marquès s'ha assabentat per casualitat quan s'ha produït l'anunci, i des de llavors no s'ha aturat de rebre felicitacions. "Estava parlant per telèfon sobre un altre projecte, i l'aparell ha començat a sonar sense aturar. Llavors he vist el que ha passat", explica. Malgrat que no es vol fer il·lusions, Marquès està esperançat. "El nostre punt fort són els al·lots, que transmeten ganes de viure".

Encara no ha tingut temps de parlar amb els actors ni amb el director, però Marquès sap perfectament com es deuen sentir els actors que han estat la base de l'èxit de 'Campeones', un grup de discapacitats intel·lectuals que mai no havia actuat, malgrat que semblava que ho havien fet tota la vida. "Ells han d'estar contentíssims perquè són felicitat pura. Vàrem estar tots junts dilluns i l'ambient era d'alegria total, com sempre".

Aquesta ha estat la primera vegada que David Marquès ha vist que algú altre dirigia una de les seves històries. I el mateix ha succeït amb Fesser, que mai no havia dirigit una història escrita per un altre. "No canviaria res de la decisió que vaig prendre quan em varen oferir que la dirigís Javier. I encara menys veient dels resultats. Quan vaig parlar amb ell, vaig veure que tenia la meva visió".

De fet, i al marge de l'Oscar, sembla que l'ombra de 'Campeones' serà allargada, perquè es nota que estan desitjant tornar a treballar plegats. "Hem parlat de fer-ne una segona part, perquè no ens aturam de pensar en nous personatges i noves històries. Fins i tot hem arribat a considerar la possibilitat de fer una sèrie".

"Tots tenim una discapacitat"

David Marquès no coneixia el món de la discapacitat intel·lectual en absolut, ni tenia cap persona propera que ho fos. Però va conèixer la història del Club Esportiu Aderes de Burjassot i va parlar amb Osvaldo Márquez, que llavors n'era l'entrenador, i se li varen obrir les portes d'un món nou. "Admir la seva capacitat d'emocionar-se i de ser feliços. Són coses que tenim quan som nins i que perdem. Ells ho conserven", assenyala. L'eivissenc ho té clar quan afirma que "tots tenim una discapacitat".

Queda molta feina per endavant per aconseguir que el màxim nombre d'acadèmics de Hollywood vegin la pel·lícula. "La meva por és precisament que no la vegi el nombre suficient de persones que han de votar, perquè cada país hi envia la seva i hi ha molt de material".

Quant als nous projectes, l'eivissenc no vol entrar en detalls. "Tenc un munt de projectes, però el que em passa és que fins que no arriba el primer dia de feina no m'ho crec. Tirar endavant una pel·lícula és molt complicat, no és res que passi de cop".

De moment, el documental 'Ni distintos ni diferentes: campeones', basat en la vida real dels protagonistes de la pel·lícula, s'estrenarà en el pròxim Festival de Sant Sebastià, que començarà el 21 de setembre.

stats