Cultura 15/06/2018

El projecte WOW incorpora nou mapa i noves aventures de llegenda

El Consell de Mallorca i Mallorca Literària presenten els nous continguts de la iniciativa, que potencia la seva interactivitat

Aina Solano
4 min
El projecte WOW incorpora nou mapa i noves aventures de llegenda

Palma“Mallorca és la nostra illa dels tresors i els podem descobrir jugant al WOW”, va afirmar a l'Ara Balears la directora de la Fundació Mallorca Literària, Carme Castells, quan presentà, el novembre de 2016, amb el conseller insular de Cultura, Francesc Miralles, el seu projecte WOW a la fira World Travel Market de Londres. En aquell moment el joc reunia 20 històries geolocalitzades a un mapa de l'illa farcit de personatges de llegenda. Enguany l'experiència d'aquest engrescador viatge literari per Mallorca incorpora 28 noves fites, que sumades a les anteriors completen un conjunt de 100 punts literaris a recòrrer. El departament de Cultura del Consell i la Fundació Mallorca Literària han presentat aquest divendres els nous continguts i recursos del projecte, que té per objectiu fer visible i accessible el patrimoni cultural i llegendari.

Rescatar les "cultures petites"

“Les cultures petites tenen sempre la pressió inmensa de les cultures grans, que els trepitgen i de vegades les ofeguen”, un fet que és bo de veure, segons l'escriptora, filòloga catalana i professora de la UIB, Caterina Valriu, qui s'ha referit a la imaginària dels infants marcada per la multinacional Disney, que els ha fet imaginar determinats personatges “amb una fesomia i un vesturari determinats” mentre “tot el material més autòcton amb una fesomia pròpia, queda sovint oblidat”... Amb WOW Mallorca “voliem trobar un camí nou, modern, el de les noves tecnologies, capaç de competir amb tots aquells imputs que venen de fora. Així neix aquesta aplicació en forma de joc”, ha destacat Valriu.

El joc “reuneix 30 llegendes representatives”, per a l'elecció de les quals “s'han tingut presents factors com l'atractiu de la seva història, que hi hagués varietat de personatges i un criteri d'espai, per tal que estigui representada tota l'illa”.

Entre els principals reptes que ha suposat el projecte hi havia el fet “d'haver de condensar en pocs minuts d'un document llegendari complexe”. El resultat ha estat llegendes amb una presentació fresca, senzilla i engrescadora.

El mapa WOW

El projecte parteix d'un mapa interactiu de Mallorca que suposa una guia bàsica d'elements significatius del paisatge de l'illa localitzats i descrits amb la paraula i la imatge. Amb 3 blocs de continguts: patrimoni material, patrimoni immaterial i recursos i serveis relacionats.

El llançament de l'app/web coincideix amb la incorporaciò de tot el contingut del primer bloc, més de 3.000 punts seleccionats per l'especialista Tomàs Vibot amb la coordinació de Toni Font i les imatges de Tolo Balaguer.

El projecte “s'ha ampliat i enriquit incorporant tot tipus d'element significatius, que poden anar des del patrimoni religiós, etnològic, detalls arquitectonics...fins a completar una llista llarguíssima”, ha apuntat Tomàs Vibot, qui ha subratllat que amb la selecció “hem intentat que tenguin representació tots els pobles de Mallorca”. Amb tot ha puntualitzat que “no es pretenia fer un catàleg de patrimoni exhaustiu”, sino “una selecció funcional que puguin aprofitar les famílies, que, per exemple, es trobin a un poble de visita o dinant i amb un sol 'click' puguin accedir a una passejada i descobrir una sèrie d'elements que formen part de la història i el patrimoni cultural de l'illa”.

Aquesta aventura de llegenda ha estat dissenyada amb l'assessorament de Caterina Valriu, amb continguts de Carme Castells i Joana M. Serra.

El mapa converteix Mallorca en L'illa dels Tresors i amb l'aplicació dissenyada per Cubus Games és possible jugar amb les diferents llegendes seleccionades. El joc, dirigit a infants i famílies, és disponible en format app i accessible per a dispositius mòbils i també per a ordinadors de sobretaula i permet jugar individualment o en grup. La programació i el disseny del web i mapa ho ha realitzat BitGroup, sota la direcció de Tomeu Guiscafré, mentre les il·lustracions duen el segell de Max, les animacions han anat a càrrec de Pepmi Garau i l'app i 'gamebook' ('gamificació') són obra de Cubus Games.

Els dibuixos són obra de Max (Francesc Capdevila) qui ha qualificat la tasca de posar cara, colors i vestuaris als personatges de 'L'illa dels Tresors' de “responsabilitat” perquè la imatge “marca molt”. Max ha desmontat, així mateix, la idea d'aquells que es mostren contraris a que s'il·lustri literatura, ja que la nostra imaginació construeix tot un món...una opinió que considera “discutible” i que entèn en el cas de la novel·la però no en el cas del folclore i narrativa popular, que, segons l'artista, “està demanant dibuixos a crids”, està “demanant imatges...vida”. A la feina de donar vida a aquests personatges Max ha intentat “fugir dels tòpic”, especialment del tòpic del món de 'Disney',que segons el creador “ha fet molt de bé però també ha fet molt de mal”. En aquest sentit ha assegurat que ha intentat donar “una mirada nova a tots els personatges”, i ha confessat que com “aficionat a la mitologia de tota la vida”, ha treballat pensant que “tots aquests personatges són els besnets o revesnets dels mites clàssics”.

Tots els recursos del projecte interactiu s'unifiquen al web i a l'aplicació a www.wowmallorca.com. A més, també són accessibles en format app a les 'store' d'IOs i Android baix el nom de 'WOW Mallorca' i 'L'illa dels Tresors'.

Altres propostes didàctiques

Tot el projecte 'WOW' s'ha inclós dins les propostes culturals enmarcades dins #EstiuaMallorca, que es duran a terme entre juny i setembre, entre les quals s'hi suma el cicle d'espectacles 'La lluna en ver' 2018, una oferta d'activitats per a tots els públics amb la literatura com a fil conductor. Entre juliol i setembre i amb la col·laboració de l'Associació d'Editors de les Illes Balears i el Gremi de Llibreters de Mallorca es durà a terme una altra proposta: 'Espai de lectura', que engloba diferents propostes per eixamplar l'estiu llegint.

Activitats per a les escoles i centres culturals

El joc virtual es complementa així mateix amb una proposta didàctica d'immersió en l'illa dels Tresors a través d'un paquet d'activitats que la Fundació Mallorca Literària oferirà a partir del pròxim mes de setembre als centres escolars o altres espais públics (centres culturals, biblioteques, etc.), entre les quals hi ha la sessió de contacontes per explorar les llegendes i els seus personatges 'L'Arbre de la Memòria'; 'El Joc Boiet', una adaptació en format gegant d'un joc de sobretaula dedicat a conèixer L'illa dels Tresors, el taller de recreació de llegendes tradicionals i il·lustració 'Contadors de llegendes' i la 'Ludoteca llegendària', un espai de joc lliure amb materials creats a partir de jocs tradicionals en format gegant.

stats