Cultura 15/03/2021

La crítica al monocultiu turístic de 'Souvenir' torna als escenaris

La peça es podrà veure els dies 27 i 28 de març al teatre Xesc Forteza de Palma

2 min
Un moment de l'obra 'Souvenir'

Els alemanys tornen a les Illes Balears per Pasqua, i l'espectacle Souvenir torna als escenaris . La comparació no és forçada: aquesta obra de teatre fa un retrat "fred" i "mordaç" del "destructiu model econòmic" de les Illes, el turisme. Dirigida per Joan Fullana, Souvenir és una proposta escènica de creació col·lectiva de la companyia Souvenir d'Espectacles, coproduïda pel teatre Principal de Palma. Vivim o malvivim del turisme? Aquesta és la pregunta clau del muntatge.

La identitat, la corrupció i el turisme són els temes sobre els quals gira tota la funció. Els actors que desvelaran com és la vida que hi ha a Mallorca, enllà de les idíl·liques postals turístiques, seran Bel Albertí, Biel Morro, Vicente Villó i Mar Fiol. "La peça incomodarà i agradarà a parts iguals", diuen els de l'elenc.

L'obra és una crítica de les conseqüències socials, polítiques, econòmiques i paisatgístiques del model econòmic dominant a l'illa. Està creada a partir d'una trentena d'escenes protagonitzades per diferents personatges, figures o col·lectius de Mallorca, com ara la política Maria Antònia Munar, les Kellys, Jaume I El Conqueridor i els turistes de Magaluf.

Miquel Mas s'ha encarregat de la dramatúrgia, i en comparteix l'autoria amb el director, Fullana. L'obra, que s'emmarca en la categoria de nous llenguatges teatrals, es va estrenar el mes d'octubre passat a l'Auditori de Peguera amb totes les entrades esgotades. "La recepció de la peça va ser majoritàriament bona, encara que ara, amb el moviment SOSTurismo en marxa, esperam reaccions més adverses'', afirma Mas Fiol. El col·lectiu explica que ha apostat per transmetre la seva visió del turisme amb una mirada "poètica i no pamfletària sobre el turisme de masses", encara que entén que és un relat que pot resultar "incòmode" a alguns, especialment "en aquests temps que corren".

stats