ART I LITERATURA
Cultura 29/11/2017

'Saber mirar salva', una invitació a rellegir l'art contemporani a través de la mirada de Blai Bonet

La iniciativa coincideix amb el 20è aniversari de la mort del poeta santanyiner i s’articula a partir de diferents mostres que tenen com a punt de partida la Misericòrdia de Palma

M. Mateu
2 min
Presentació de l'exposició 'Saber mirar salva' per part del vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles; el director insular de Cultura, Rafel M. Creus; la directora de la Fundació Mallorca Literària, Carme Castells; la coordinadora de Cultura de l’Ajuntament de Palma, Francisca Niell; la directora del Servei d’Activitats Culturals de la UIB, Bàrbara Obrador; la directora d'Es Baluard, Nekane Aramburu; el director de la Fundació Pilar i Joan Miró, Francisco Copado; el director de la Fundació Toni Catany, Toni Garau; i les comissàries de les exposicions de la Misericòrdia, Carme Colom i Victòria Parra.

PalmaEl 21 de desembre farà vint anys que va morir Blai Bonet (Santanyí, 1926-1997) i coincidint amb l'efemèride aquest mateix dia arrancarà el projecte 'Saber mirar salva', "una iniciativa que demostra la vigència de Blai Bonet com un dels principals referents culturals de la nostra terra", ha assenyalat Francesc Miralles, conseller de Cultura del Consell de Mallorca, aquest dimecres durant la presentació de la mostra.

Cartell de l'exposició itinerant 'Blai Bonet: Saber mirar salva'.

Blai Bonet deia que "l'art és un vidre d'augment i saber mirar salva". D'aquí ve el nom d'aquest projecte, una invitació a rellegir l'art contemporani a través de la mirada personal del poeta santanyiner, que conjuga art, poesia i veritat. De Joan Miró a Amador Magraner, de Picasso a Miquel Barceló, de Juli Ramis a Gerard Matas, l'exposició fita obres d'art arreu de Mallorca i ofereix la paraula de Blai Bonet com a via d'aproximació singular i enriquidora. La mostra es completa amb la selecció 'es-BlaiArt-se', que per primera vegada exhibeix al públic les obres d'art de Bonet, els seus 'quadres escrits'.

L'exposició a la Misericòrdia és l'inici d'un recorregut artístic més extens, que inclou obres a set sales d'art més de Mallorca: el Museu Es Baluard, la Fundació Pilar i Joan Miró, el Claustre de Sant Bonaventura de Llucmajor, el Museu de Pollença, el Museu Can Prunera a Sóller i el Museu de la Cartoixa a Valldemossa. A aquestes se suma la mostra organitzada a la sala d'exposicions de la Casa de Cultura de Santanyí, dedicada al vincle de Blai Bonet amb el context de l'art santanyiner.

Làmines que, mai abans han estat exposades, de Blai Bonet.

Aquest nou projecte sobre Bonet recull el fruit de quatre anys de gestió del llegat de l'escriptor i s'inicia poc abans de les obres de construcció, definició museogràfica i creació de la Casa Blai Bonet a Santanyí.

stats