Cultura
Cultura 24/11/2023

El Consell de Mallorca destina 21.000 euros a premis literaris en castellà

El pressupost del Departament de Cultura i Patrimoni del Consell Insular destina 3,6 milions d’euros a la creació de l’Institut Cultural de Mallorca

3 min
La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca

PalmaSi fins ara la convocatòria de premis literaris del Consell de Mallorca tenia un pressupost de 79.000 euros, per al 2024 augmentarà fins als 100.000. Això sí, aquest increment es destinarà a implantar-hi convocatòries en castellà i “donar llibertat de creació als escriptors”, segons ha explicat la vicepresidenta primera i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca. Tanmateix, Roca ha assegurat que es mantindran les convocatòries ja existents en català i que s’aniran introduint categories en castellà en els pròxims mesos, sense concretar encara quines. S’ha de recordar que la mateixa Roca assegurà a l’ARA Balears que iniciatives com la Setmana del Llibre en Català mantindrien el seu format. 

L’Institut Cultural de Mallorca

La consellera s’ha referit als comptes del departament com uns “pressuposts inèdits” i ha assegurat que la institució “aposta més que mai per la cultura” amb un increment d'un 17% respecte dels pressuposts de l’any anterior. Entre les partides on repercuteix aquest augment es troba la de la Direcció Insular de Cultura i l’Institut Cultural de Mallorca. La creació d’aquest darrer organisme era fins ara una de les proclames de Roca, qui ha explicat aquest divendres que el seu objectiu serà “centralitzar-hi totes les subvencions i convocatòries que es tramiten”. Amb un pressupost de 3,6 milions d’euros per al 2024, s’hi inclouran també les subvencions tant en matèria de cultura com de normalització lingüística, una de les potes de la desapareguda Direcció Insular de Política Lingüística. Aquest institut tindrà un consell assessor de què formaran part “receptors de les ajudes i usuaris”, si bé la posada en marxa d’aquest órgan dependrà d’una reorganització interna del mateix departament. 

El concurs per a la direccó del teatre Principal

Pel que fa als organismes vinculats a aquest departament, el Museu de Mallorca manté el mateix pressupost que l’any anterior, amb una aportació de 340.000 euros per part del Consell, mentre que altres augmenten el seu pressupost. És el cas de la Fundació Mallorca Literària, amb un increment de 100.000 euros, superant el milió d’euros de pressupost, o el Consorci Museu Marítim de Mallorca, que té en marxa un projecte de museització. També creix la partida destinada a la Fundació Teatre Principal, que rebrà cinc milions i mig d’euros del Consell Insular, 300.000 euros més que enguany. Respecte de la convocatòria del concurs públic amb què s’ha d’escollir la nova direcció d’aquest centre, Antònia Roca ha assegurat que els tràmits es troben “a la fase final” i s’espera que pugui ser publicat abans d’acabar l’any. 

Patrimoni i artesania

Pel que fa a l’àrea de Patrimoni, el pressupost d’aquest àmbit arriba als 3,4 milions d’euros i inclou 350.000 euros en ajudes a propietaris de BIC i 250.000 euros destinats a la recuperació dels molins del pla de Sant Jordi. També està previst que es dugui a terme una exposició, amb la col·laboració de la UIB, amb tot el material relacionat amb el derelicte de ses Fontanelles, per a la qual s’ha previst una despesa de 200.000 euros. Quant a l’extracció d’aquest vaixell romà, la consellera ha confirmat que acaben de rebre l’autorització del Ministeri de Cultura per a la construcció de l’estany al museu de Sant Carles, on estarà ubicat. 

Pel que fa als artesans, es destinaran 150.000 euros a la posada en marxa d’una marca distintiva d’Artesania de Disseny i 50.000 a la d’Artesania de Mallorca. El pressupost d’aquesta direcció insular augmenta fins als 743.000 euros, amb més de 460.000 destinats a subvencions. A més, una altra de les novetats dels comptes per al Departament de Cultura i Patrimoni és que es deixarà en mans dels ajuntaments el repartiment de les dues grans partides d’aquest àmbit: un milió d’euros per a activitats culturals i 500.000 per a equipaments culturals municipals. 

stats