Cultura 25/02/2020

El Consell de Mallorca agilitza els tràmits de les subvencions culturals per a entitats

La partida per a festivals de música suma 270.000 euros i té un pressupost de 400.000 euros

Ara Balears
2 min
Imatge de la reunió amb les entitats, aquest capvespre a la Misericòrdia

PalmaLa vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, i la directora insular de Cultura, Maria Pastor, s'han reunit aquest dimarts capvespre amb representants d'entitats que organitzen esdeveniments culturals i han explicat les principals novetats a les convocatòries de subvencions que s'implementen amb la voluntat d'agilitzar tant la tramitació com l'adjudicació.

Durant la trobada, Busquets ha reiterat el compromís amb les associacions i la voluntat de tenir "la mà estesa per fer feina conjunta" i assegurar que "els esdeveniments culturals siguin accessibles a tothom i n'hi hagi arreu de Mallorca". Pastor ha anunciat que les subvencions es publicaran aquest dijous 27 de febrer al BOIB i que el termini per presentar les sol·licituds començarà dia 13 de març.

Un dels canvis més significatius a les convocatòries de subvencions per a entitats és que el procediment de concessió és de concurrència no competitiva, sempre que s'arribi a la puntuació mínima exigida. "Trobam que les entitats no han de competir entre elles i el nostre objectiu és contribuir a un teixit associatiu fort", ha indicat Pastor, qui també ha explicat que les resolucions de concessió o denegació de les sol·licituds presentades es tramitaran a mesura que es vagin rebent i resolent fins al límit màxim d'exhaurir el crèdit previst per a aquesta convocatòria. Segons Pastor, així es "premia d'alguna manera les entitats que presenten tota la documentació correctament des del principi perquè tot d'una que es revisi i s'aprovi es podrà concedir i ordenar el pagament".

A més, la directora insular ha explicat que aquesta vegada hi ha un percentatge màxim subvencionable per a cada projecte "amb l'objectiu que les ajudes arribin al màxim possible d'entitats, també a les petites". Pastor també ha detallat que, com a novetat, enguany "qui ho necessiti podrà demanar un avançament del pagament de part de la subvenció si els esdeveniments encara no s'han fet".

La partida per a festivals de música suma 270.000 euros

Així, dijous es publicaran al BOIB tres convocatòries de subvencions destinades a associacions i entitats sense ànim de lucre: una per al desenvolupament de festivals de música a Mallorca, una altra per al desenvolupament de festivals, fires, mostres o certàmens d'arts escèniques de caràcter professional i una tercera per al desenvolupament i l'organització d'activitats culturals que no estiguin incloses en les dues anteriors.

La convocatòria de subvencions 2020 per a associacions per al desenvolupament de festivals de música a Mallorca és la partida que més s'ha incrementat respecte del 2019 (270.000 euros) i té un pressupost de 400.000 euros: 180.000 euros amb càrrec al pressupost de l'exercici 2020 i 220.000 amb càrrec al pressupost de l'exercici 2021.

Pel que fa a la convocatòria de subvencions 2020 per associacions per al desenvolupament de festivals, fires, mostres o certàmens d'arts escèniques de caràcter professional, té caràcter plurianual i una dotació pressupostària total de 100.000 euros. Enguany s'hi destinen 20.000 euros i l'any que ve, 80.000.

La convocatòria de subvencions per a activitats que no estiguin incloses en les altres tenen un pressupost de 150.000 euros, que es distribuirà en les següents anualitats: 90.000 euros amb càrrec al pressupost de l'exercici 2020 i 60.000 euros amb càrrec al pressupost de l'exercici 2021. El crèdit previst per a aquesta convocatòria es podrà incrementar fins a 20.000 euros, sempre que hi hagi disponibilitat al Consell.

stats