Llibreries
Cultura 26/01/2021

"Amb el confinament m'ho vaig replantejar tot i vaig decidir obrir una llibreria al poble de l'àvia"

Meritxell Álvarez va deixar Madrid pel Pallars, on ara es dedica a la literatura i a la natura

3 min
La Meritxell Álvarez atenent a una lectora a la llibreria (ACN)

BarcelonaEl besavi de Meritxell Álvarez va ser alcalde d'Alins (Pallars Sobirà) durant la República. Quan hi van entrar els franquistes, tota la família va abandonar el poble i se'n va anar a viure a Andorra, on la Meritxell va néixer fa 33 anys. Després, aquesta jove andorrana va estudiar a Barcelona i, fins fa ben poc, vivia a Madrid on treballava com a periodista freelance per a diferents revistes especialitzades en natura i viatges. El fet de viure enclaustrada durant setmanes i setmanes va fer que s'ho replantegés tot. "Durant el confinament a Madrid, la muntanya em cridava. Quan ens van deixar sortir tres hores, anàvem amb un amic amb cotxe a la serra madrilenya i amb el poc temps que teníem intentàvem fer un cim". El brogit, els edificis alts i les presses de la capital espanyola van quedar enrere: el 27 de desembre de 2020 va obrir, entre la Vall Ferrera i la Vall de Tor, Naturallibres, en un poble on viuen menys d'un centenar de persones. "A Alins hi havíem passat els estius però volia venir-hi amb un projecte que em donés vida a mi i al poble", explica.

Més d'un miler de llibres relacionats amb la natura

El que que antigament havia sigut la cort de les vaques, i que després va tenir una vida curta com a garatge, ara és una acollidora llibreria on es poden trobar més d'un miler de llibres relacionats amb la natura, una petita cafeteria i un espai gastronòmic. A la Casa Xurret, que es va aixecar el 1790, la Meritxell ha fet realitat el seu somni: viure envoltada dels cims més alts dels Pirineus, dedicar-se a la literatura especialitzada en natura i donar nova vida a la casa que el seu besavi va haver d'abandonar el 1939.

Quan el Covid-19 ho permeti vol fer un munt d'activitats i ja té una llarga llista de convidats que s'han compromès a anar-hi. Les primeres jornades estaran dedicades a la literatura polar, i per la llibreria hi passaran, entre altres, el científic i escriptor Javier Cacho, l'explorador Albert Bosch i la científica Marta Masdeu, que ha participat en expedicions a l'Antàrtida. "El meu objectiu és difondre tant com pugui el meu amor pels llibres i la natura", diu la Meritxell.

Naturallibres és una llibreria peculiar. Totes les seccions tenen a veure amb la natura: des dels còmics, la literatura i la poesia fins a assaigs i ficció relacionats amb els boscos i els arbres, passant per animals humans i no humans (exploradors) o literatura infantil. "Alins és un poble que darrerament s'ha rejovenit -explica la Meritxell-. Em van dir que si aguantava l'hivern ja ho tenia fet i, de moment, l'hivern l'estic portant molt bé". L'únic que temia la llibretera era no poder gaudir de les activitats culturals que ofereix una gran ciutat: "Amb el confinament ja m'hi vaig anar acostumant i moltes coses es poden veure online. Ara faig al revés del que feia abans, en comptes de fer escapades a la natura, faig escapades a la ciutat".

Abans de fer el pas, la Meritxell va demanar el consell d'alguns amics llibreters: "N'hi va haver que m'ho van desaconsellar i d'altres que m'hi van animar; vaig fer cas dels segons". En aquesta aventura va decidir tenir padrins: l'escriptor Gabí Martínez i l'editora i fundadora d'Altaïr a Madrid, Pilar Rubio: "He après molt al seu costat i tinc previst que em puguin acompanyar algun dia a la llibreria". Quan la va inaugurar, per Nadal, la Meritxell creia que només vindrien alguns veïns a comprar llibres "per solidaritat": "M'ha sorprès, ve molta gent d'altres pobles. Els primers dies no donava l'abast". La llibretera, que aviat disposarà d'un catàleg online des d'on també es podran comprar llibres, creu que són molts els que necessiten la natura: "N'estem molt allunyats i una manera d'entendre-la és a través dels llibres".

stats