LA PROPOSTA CULTURAL
Cultura 29/09/2014

Mostra fotogràfica, teatre i conferència per acabar el mes

I vosaltres, què recomanau? Explicau-nos els actes interessants que es fan avui o els propers dies a info@arabalears.cat

4 min

Estrena del muntatge 'Cap de tortuga'

Sala Petita del teatre Principal (Palma) / 20.30 h

tortuga

Palma celebra el Dia internacional de la traducció

Llibreria La Biblioteca de Babel (Palma) / 20 h

yyy

Palma celebra el Dia internacional de la traducció, una diada que té per objectius donar visibilitat i reivindicar la importància de la tasca dels traductors literaris. Aquest dia és una commemoració internacional que se celebra cada 30 de setembre amb motiu de Sant Jeroni, cèlebre traductor de la Bíblia. Fou la Federació Internacional de Traductors la que va iniciar la diada l'any 1953, i a partir de 1991 ha estat progressivament adoptada pels traductors d'arreu del món.

L'acte serà presentat per Aina Ferrer i hi haurà lectures de traduccions per part de Maria Rosa Llabrés, Miquel Àngel Llauger, Laia Martínez, Benet Nadal, Maria A. Perelló, Gabriel ST Sampol i Lluís Servera. A més, es podrà visualitzar una selecció dels curtmetratges participants en el concurs internacional Spot the Translator, convocat pel Consell Europeu d'Associacions de Traductors Literaris (CEATL).

Exposició fotogràfica 'Eivissa hippy' de Josep Soler

Hippy Market Punta Arabí (es Canar, Eivissa) / Fins al 29 d'octubre

yyy

El fotògraf català Josep Soler (Barcelona, 1935) va realitzar, durant les dècades dels anys setanta i vuitanta, diversos reportatges a Eivissa i Formentera que exposen, d'una banda, la mirada rural de les illes i, d'una altra, la comunitat hippy.

Una selecció d'imatges, totes en blanc i negre, es podran veure al Club Punta Arabí, popular per ser responsable de la gestió d'un dels grans 'hippy markets' de l'illa, amb més de 500 llocs.

'Bert', pel·lícula escrita i dirigida per Lluís Casasayas

Ocimax (Palma) / 16.20, 18.25, 20.30 i 22.35

Cartell

Escrita i dirigida per Lluís Casasayas i interpretada en els principals papers per Fermí Reixach, Mercedes Sampietro, Marika Lagercrantz i Simó Andreu, la pel·lícula va ser filmada íntegrament a Mallorca, es va començar un estiu i va estar quatre anys a acabar-se completament. El rodatge per la serra de Tramuntana va ser especialment complicat. Conta la història d'una obsessió, la que experimenta el protagonista per trobar un amic que ha desaparegut a la Serra.

'Muerte accidental de un inmigrante. El caso de Alpha Pam'

CineCiutat (Palma) / Fins al 2 d'octubre

El rodatge d'aquest documental va culminar el mes d'abril passat, quan es complia un any de la mort d'Alpha Pam per tuberculosi, amb un viatge al Senegal per recuperar la vida que va deixar enrere i acompanyar la seva família. Malgrat el tràgic succés, la reforma sanitària que va entrar en vigor a l'Estat l'1 de setembre de 2012 continua privant d'assistència centenars de milers de persones. A partir de la història d'Alpha Pam, el documental analitza la situació que els immigrants sense papers viuen d'ençà que els va ser retirat el dret al lliure accés a la sanitat pública i gratuïta.

'Lectures en primera persona'

Cub COAIB (Palma) / Fins al 3 d'octubre

'Lectures en primera persona' és un projecte de l'àrea de Desenvolupament Educatiu d'Es Baluard en el qual participen sis persones residents a SARquavitae. És la darrera activitat de GranGent / GentGran 2013-2014, el programa d'activitats d'Es Baluard pensat per donar veu a les persones grans, escoltar les seves experiències, parlar dels temes que els interessen, crear vincles amb persones de la seva edat, treballar amb les noves tecnologies, interactuar amb generacions de joves, amb els seus néts; en definitiva, compartir temps, valors, coneixements i emocions.

'EMBUDO - S' de Rafa Forteza. Exposició

Louis 21 (Palma) / de 10.30 h a 14 h / Fins al 15 de novembre

fsafsaf

Les obres de Rafa Forteza (Palma, 1955) ja fan part d'alguns dels museus internacionals més importants del món com el MoMA de Nova York, l'MNCARS de Madrid, el Centre Pompidou de París... I l'any que ve està previst que el Museu Es Baluard li dediqui una retrospectiva. De moment ara es poden veure els seus nous treballs a l'exposició 'EMBUDO-S' a la Louis 21 de Palma, en concret quatre quadres i dues escultures. La mostra estarà oberta al públic de dimarts a dissabtes.

'Eines i feines de camp'. Exposició

Convent de Sant Diego - Centre de Cultura d'Alaior (Menorca) / de 10 a 13.30 h i de 17.30 a 21 h / Fins al 30 de setembre

fsfwerf

L'exposició 'Eines i feines de camp', organitzada per l'Ajuntament d'Alaior, presenta un recorregut per les feines i les eines del camp. Secularment, Menorca ha estat una terra de pagesos i hortolans. Algun historiador ha dit que tan bon punt remuntam dues o tres generacions (a vegades no tant), de seguida hi apareix el camperol. La pagesia i els sistemes d'explotació de la terra són a la base mateixa de la identitat social menorquina: en la llengua, els costums, la cultura popular, les arrels del model econòmic, els oficis, l'organització administrativa i municipal, la toponímia, etc. La Menorca profunda és rural; i amb la condició rural, tota la resta se'n desprèn. De tot plegat, l'exposició en vol ser mostra i elogi.

'Heinz Vontin. Fotografies'

Museu Puget (Eivissa) / Fins al 31 d'octubre

Heinz Vontin. Fotografies

A mitjan 2005, i amb la finalitat de cercar il·lustracions per a l'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera, l'administrativa que aleshores es trobava destinada a l'oficina, Chus Adamuz, va trobar a internet unes magnífiques fotografies de Sant Antoni de Portmany i de la ciutat d'Eivissa que semblaven dels anys cinquanta del segle passat. Eren d'un fins aleshores desconegut personatge alemany, Heinz Vontin, que viatjà a Eivissa l'estiu de 1955. Una de les característiques destacades del treball de Vontin és que ha volgut interpretar la vida del carrer i sempre les persones hi han tingut una gran importància. Aquesta valoració de les figures humanes passejant, de tertúlia, feinejant, al·lots jugant, esperant el correu, etc. va fer que cinquanta anys després s'intentàs identificar el major nombre possible d'aquells anònims eivissencs que eren els protagonistes de l'objectiu de Vontin.

stats