Música
Cultura 09/10/2022

Els concerts recomanats del Festival de Jazz de Barcelona 2022

La 54a edició se celebra de l'11 d'octubre al 28 de desembre

4 min
Cécile McLorin Salvant

BarcelonaLa 54a edició del Voll-Damm Festival de Jazz de Barcelona recupera plenament el batec internacional. Madeleine Peyroux obre el dimarts 11 d'octubre una programació de més de setanta concerts al Palau de la Música, L'Auditori, el Conservatori del Liceu, el Gran Teatre del Liceu, la sala Paral·lel 62, la sala Apolo, Luz de Gas, el Harlem Jazz Club, el Milano Jazz Club i el Teatre-Auditori de Sant Cugat. D'una oferta molt recomanable, en destaquem 10 concerts que a priori entren en la categoria d'excepcionals.

Cécile McLorin Salvant

Diumenge 23 d’octubre a L’Auditori (sala 2). 20 h. 42 euros

Joan Anton Cararach, el director del Festival de Jazz de Barcelona, ha sabut fidelitzar la que avui és una de les artistes de jazz més interessants del moment. Ja la va programar el 2015, quan la cantant de Miami acabava de publicar For one to love, el disc amb què començaria a guanyar premis Grammy. Des d’aleshores les seves visites a Catalunya han sovintejat, i ara hi torna per presentar al festival l’extraordinari Ghost song, un dels discos de l’any, que a més s’obre amb una magnífica versió de Wuthering heights de Kate Bush, pràcticament a cappella i fent gala de la influència de la música barroca en la seva formació.

Joshua Redman, Brad Mehldau, Christian McBride i Brian Blade

Dimecres 26 d’octubre al Palau de la Música. 20.30 h. De 28 a 78 euros

A principis dels anys 90, Joshua Redman era un jove saxofonista cridat a fer història. Al seu voltant va aplegar tres companys de generació disposats a posar fi a algunes derives autoindulgents del jazz, i d’aquella vibració jove i entusiasta va sorgir el disc MoodSwing (1994). Els responsables d’aquella meravella van tornar a coincidir per enregistrar l’àlbum RoundAgain (2020) i per fer una gira que ara arriba a Barcelona. Un esdeveniment.

Dianne Reeves

Dimecres 9 de novembre al Palau de la Música. 20.30 h. De 18 a 52 euros

La història del jazz també s’escriu a còpia d’estirps, com la de les grans cantants a la qual pertany Dianne Reeves, hereva artística d’Ella Fitzgerald i Sarah Vaughan i capaç de fer màgia amb la improvisació. És bo que el Festival de Jazz de Barcelona tingui cura dels mites, i encara més quan són vius. Atenció també a una altra llegenda, el contrabaixista Ron Carter, que actuarà a Paral·lel 62 el 10 de novembre.

Chucho Valdés & Paquito D’Rivera Reunion Sextet

Divendres 18 de novembre al Palau de la Música. 20.30 h. De 26 a 62 euros

La relació del festival amb Chucho Valdés ens ha permès viure moltes i molt diverses aventures musicals del pianista cubà. La d’aquest any, que a l’estiu es va poder veure a Porta Ferrada, és la trobada amb el saxofonista Paquito D’Rivera, vell còmplice dels temps d’Irakere amb qui ha tornat a fer una gira i a enregistrar un disc, I missed you too! Una celebració del jazz afrocubà.

Andrea Motis i Marco Mezquida

Diumenge 20 de novembre a la sala Paral·lel 62. 19.30 h. De 26 a 38 euros

La cantant i trompetista Andrea Motis està immersa en la gira de Loopholes, el disc que marca un punt d’inflexió en la seva carrera. I el pianista Marco Mezquida, en la de Letter to Milos (entre desenes d’altres coses). Així i tot, han trobat la manera de citar-se amb la història: compartir per primer cop un concert a duo.

Nduduzo Makhathini

Dimecres 23 de novembre al Conservatori del Liceu. 20.30 h. 25 euros

Les flames dels avalots a Durban el 2021 van inspirar el pianista sud-africà Nduduzo Makhathini per tirar endavant el disc In the spirit of Ntu (Blue Note Africa, 2022). També hi ressonen altres violències del passat d’un sistema que, com diu ell, "sempre ha estat a un minut del col·lapse". El jazz com a cal·ligrafia i la cultura zulú com a tinta dibuixen una música de resistència i alhora amb un gran sentit espiritual. No voldràs que t’ho expliquin. Voldràs viure-ho.

Kurt Rosenwinkel i Jean-Paul Brodbeck

Dimecres 30 de novembre al Conservatori del Liceu. 20.30 h. 36 euros

The Chopin project és el títol del disc en què el guitarrista nord-americà Kurt Rosenwinkel i el pianista suís Jean-Paul Brodbeck han homenatjat Chopin remenant sobretot preludis del compositor polonès. La lectura jazzística, amb accent de swing i de blues, preserva el romanticisme i alhora sona prou refrescant. El quartet del disc i del directe el completen el contrabaixista Lukas Traxel i el bateria barceloní Jordi Rossy.

Jordi Rossy

Jordi Rossy + Liceu Jazz Grup: dimecres 19 d’octubre al Conservatori del Liceu. 20.30 h. 12 euros

Jordi Rossy Vibes Trio: dijous 3 de novembre al Conservatori del Liceu. 20.30 h. 30 euros

Carme Canela, Jaume Llombart i Jordi Rossy: dilluns 7 de novembre al Conservatori del Liceu. 20.30 h. 15 euros

Bateria, vibrafonista i pianista, Jordi Rossy té una presència destacada al Festival de Jazz, com correspon a un músic de la seva categoria. A banda de participar com a bateria en el Chopin project de Kurt Rosenwinkel i Jean-Paul Brodbeck, farà tres concerts més al Conservatori del Liceu: un precisament amb el Jazz Grup del conservatori (19 d’octubre); un altre a trio amb el contrabaixista Robert Landfermann i el bateria Jeff Ballard (3 de novembre), i un tercer amb la cantant Carme Canela i el guitarrista Jaume Llombart (7 de novembre).

‘Per sempre Tete’

Dijous 1 de desembre al Conservatori del Liceu. 20.30 h. 30 euros

El jazz, dèiem, sap tenir cura dels seus mites, i si hi ha un nom mític al jazz català és el de Tete Montoliu. 25 anys després de la seva mort, el Festival de Jazz de Barcelona programa un homenatge ple de sentit protagonitzat per cinc pianistes: Albert Bover, Ignasi Terraza, Alejandro Esperanza, Xavi Torres i Lucía Fumero.

Eliades Ochoa

Divendres 2 de desembre al Teatre-Auditori de Sant Cugat del Vallès. 20 h. De 21 a 42 euros

De l’orient cubà on va néixer el son ve el cantant i guitarrista Eliades Ochoa per recordar els 25 anys del naixement del projecte Buena Vista Social Club. Ochoa, també líder del Cuarteto Patria, és sobretot una de les grans personalitats de la música cubana, punt de referència i influència reivindicada per artistes tan diversos com ara Manu Dibango i C. Tangana.

stats