Cultura 10/06/2021

La venjança de Clitemnestra arriba a l'Auditori d'Alcúdia

Agustí Villaronga dirigeix l'obra, protagonitzada per Núria Prims i basada en el text original de l'escriptor Colm Tóibín sobre el mite clàssic de L'Orestíada

Clàudia Darder
2 min
L'actriu Núria Prims encara a Clitemnestra.

PalmaLa primera gran producció del teatre Principal de Palma arriba a l'Auditori d'Alcúdia aquest cap de setmana; la funció serà dissabte, dia 12 de juny, a les 20 hores. És la peça Clitemnestra, la casa dels noms, una obra que dirigeix Agustí Villaronga. Núria Prims, Josuè Gusach, Marc Bonnín, Sara Sánchez, Marina Font i Aitor Gabaldà són els intèrprets d'aquesta sanguinària venjança de Clitemnestra, que estarà acompanyada per Egist (amant), Electra (filla), Orestes (fill), Agamèmnon (marit) i Ifigènia (filla). L'equip actoral, de la mà de Susy Gómez, que també s'ha encarregat del vestuari, ha treballat sobre les seves constel·lacions familiars. En general, però, la gran protagonista el Prims, que interpreta Clitemnestra.

Per a aquesta dramatúrgia, Villaronga ha treballat sobre un monòleg de l'escriptor irlandès Colm Tóibín (el cineasta de Palma ja ha duit a l'escenari un altre text de l'irlandès, El testament de Maria), un text inclòs al llibre La casa dels noms, a partir del qual l'irlandès visita i reescriu una part de la tragèdia clàssica d'Èsquil: L'Orestíada. A la literatura clàssica, Clitemnestra, personatge clau d'aquest univers clàssic, ha estat tractada sempre amb menyspreu, com una “usurpadora del poder, traïdora, cruel i adúltera”. En canvi, a través de la veu de Tóibín, passada ara per la sensibilitat de Villaronga i la veu de Prims, Clitemnestra es converteix en una dona “molt humana que reacciona a una situació injusta”. La situació injusta a la qual reacciona és el sacrifici de la seva filla Ifigènia per part del seu marit, Agamèmnon –també pare d'Ifigènia–; la reacció de Clitemnestra, de la qual el públic serà testimoni i confident, oient dels motius i la justificació, és una sanguinària venjança que durà a terme amb l'ajuda del seu amant, Egist.

L'obra, tal com va explicar Villaronga pocs dies abans de l'estrena de l'obra a Palma, mostra la necessitat de qüestionar les lleis imposades, vinguin d'on vinguin, ja siguin religioses o polítiques. Clitemnestra dubta de l'existència dels déus quan s'assabenta que Agamèmnon vol entregar-los la vida de la seva filla per tal que l'ajudin a ell a sortir triomfant de la guerra de Troia. Els són propicis, els déus, als homes que maten les seves filles? Ens protegeixen, els déus?, es demana la protagonista. És en aquest moment en què s'adona que només ella és l'encarregada de decidir les seves passes, el seu futur. I tria el camí de la venjança.

Aquesta peça ja ha passat per Palma, Manacor i el teatre principal de Maó.

stats