Literatura
Cultura 08/05/2015

Clara Janés ocuparà la cadira 'U' de la Real Academia Española

La poeta i assagista serà la desena dona que forma part de la RAE des de la creació de l'acadèmia, fa 300 anys

Efe
2 min
Clara Janés / EUROPAPRESS

MadridEl ple de la Real Acadèmia Espanyola (RAE) ha escollit la poeta barcelonina Clara Janés per ocupar la cadira 'U' de la institució, una plaça a la que també optava el catedràtic Fernando Galván. La poeta i traductora serà la setena dona que forma part de la institució actualment, i la desena al llarg dels tres segles d'història de la RAE. Ocuparà la vacant que va deixar Eduardo García de Enterría, que va morir el 2013.

El secretari de la RAE, Santiago Muñoz Machado, ha explicat que, malgrat els dos candidats “eren molt bons”, al final l'acadèmia s'ha decantat per Janés, que ha estat escollida a la tercera ronda de votacions. La seva candidatura havia estat proposada pels acadèmics Luis María Anson, Margarita Salas i Soledad Puértolas, que ha assegurat que la poeta “ha demostrat la seva vàlua des del primer llibre de poemes fins ara, i són més de trenta llibres” als que s'ha de sumar també la seva tasca de traductora, que ha permès difondre l'obra d'autors orientals. “La poesia de Janés, d'arrels místiques, no s'entén sense la poesia d'Orient”, ha afegit Puértolas.

A més de la cadira que ara ocuparà la poeta barcelonina, també hi ha vacants les butaques corresponents a les lletres 'H', 's' i 'K', que van tenir com a últims titulars a Martí de Riquer, José Luis Pinillos i Ana María Matute, respectivament. Janés ha afirmat que, tot i que no sap què podrà aportar a l'acadèmia i que mai s'havia imaginat arribar a formar-ne part, està “molt impressionada” i que ho farà “tan bé com pugui”.

L'elecció de la poeta és una incorporació important a l'acadèmia ja que, segons Muñoz, “no es pot deixar que decaigui la nòmina de poetes, i encara menys si es tracta d'algú tan important com Clara Janés”. Entre les últimes obres de l'autora figuren 'Espacios translúcidos', 'Río hacia la nada' (Premi de Poesia Ciudad de Torrevieja), 'Movimientos insomnes' (Premi de Poesía Experimental Francisco Pino) i 'Epsilón o el Jardín de las delicias' (Premi de Poesia Universidad de León).

stats