Gala
Cultura 20/01/2023

Els Ciutat de Palma premien les dones

Les artistes s'han endut sis dels vuit guardons que s'han donat, ja que els de novel·la i gastronomia han quedat deserts

3 min
L'artista Aina Tramulles ha interpretat 'Per poder-te cantar'.

PalmaLes dones han estat les protagonistes dels premis Ciutat de Palma 2022. Les artistes s'han endut sis dels vuit guardons que s'han donat, ja que enguany els guardons de novel·la i gastronomia han quedat deserts. La presentadora de l'acte, l'actriu Caterina Alorda, s'ha cuidat que el lema de l'edició d'enguany 'la cultura en el futur de la ciutat' hagi estat present des de l'inici fins al final.

El teatre Principal de Palma ha acollit aquest divendres la gala, que ha transcorregut emotiva i plàcida, amb una nota de conhort després de dos anys de no poder-se celebrar per mor de la pandèmia. Precisament, l'Ajuntament informava, dies abans, que amb l'objectiu d'encoratjar assistents i espectadors transmetent un valor de lluita comunitària, la gala traslladaria de "manera evocadora la importància de la cultura en el futur de la ciutat".

Sonava música èpica de fons mentre Alorda anunciava les premiades una rere l'altra. Entre els discursos de les guardonades n’hi ha hagut de breus, d'intimistes i d’altres considerablement graciosos. Nathalie Bellón, que ha guanyat el premi de còmic per Lo flamenco, ha fet riure al públic: "Gràcies per aquest premi que me meresc profundament", pronunciava irònicament en el seu discurs d'agraïment. En el mateix to parlava un dels guanyadors del guardó de música, Joan Luna, qui amb una rialla profunda i un bot d'alegria, ha acabat cridant amb emoció: "Hem guanyat un Premi Ciutat de Palma!".

Canviava el to Victòria Morell, guardonada en la categoria d'audiovisuals pel documental Petricor, que relata la història de cinc dones amb trastorns de la conducta alimentària. "En aquest periple, hem pogut conèixer i donar visibilitat a cinc dones fortes i valentes. Valentes perquè han mostrat les seves vulnerabilitats a tothom". També en un to reivindicatiu s'ha pronunciat la periodista de l'ARA Balears, Alba Tarragó, guanyadora del premi de periodisme: "Hem de continuar contant històries dissidents", ha sentenciat.

Entremig de l'entrega dels guardons, les actuacions de dansa i musical de les artistes Eulàlia Bergadà amb Opening for a Cultural Heartbeat i Aina Tramulles, que ha entonat Per poder-te cantar. Bergadà ha oferit una actuació prou singular amb uns moviments primitius i espontanis, però perfectament sincronitzats amb la música. Tramulles ha sonat dolça i empoderada, acompanyada de piano i contrabaix.

Durant la gala, el regidor de Cultura, Antoni Noguera, ha aprofitat el seu darrer discurs per valorar tot el que s'ha fet des del departament en aquesta legislatura. "Estic més nerviós que el primer pic que vaig parlar en els Ciutat de Palma. He hagut de prendre una Valeriana i tot", reconeixia el regidor. Noguera, que ja havia anunciat que no continuaria en la primera fila política i que avui ho ha recordat durant el seu parlament, ha volgut agrair la feina feta al seu equip i també als funcionaris de Cultura. "Moltíssimes gràcies per aquests anys plens de canvis, incerteses i girs de guió. Gràcies per ser-hi", ha puntualitzat.

Després de donar l'enhorabona als participants i als premiats, el batle de Palma, José Hila, ha posat en valor l'activitat cultural de Palma: "Sense cultura, no hi ha ciutat. Sense el seu paper enormement valuós de reflexió, d'exploració del món de les idees, viuríem en una Palma diferent".

Finalment, el batle ha defensat "una forma de fer política centrada a donar resposta a les necessitats de la ciutadania". "No crec en la crispació ni en el renou; crec en una gestió serena i tranquil·la, pròxima. Crec en la paraula i no en els crits. Crec en la ciutat i en la seva ciutadania".

En una peça audiovisual, la gala finalitzava amb les paraules dels guardonats d'anys anteriors que donaven l'enhorabona als protagonistes d'enguany i els animaven a continuar treballant per fer créixer la cultura i aconseguir fites com les que han assolit aquesta nit.

stats