Premis Ciutat de Palma
Mèdia 20/01/2023

Alba Tarragó, redactora de l’ARA Balears: premi Ciutat de Palma de periodisme 2022

L’Ajuntament de Palma li ha concedit aquest guardó pel treball ‘Assistència sexual i discapacitat’

2 min
La periodista Alba Tarragó.

PalmaAlba Tarragó (Palma, 1995), redactora de l’ARABalears, ha guanyat el Premi Ciutat de Palma de periodisme 2022 pel reportatge Assistència sexual i discapacitat. El treball obre el debat del sexe com una necessitat bàsica també per a les persones amb discapacitat i mobilitat reduïda. La redactora hi tracta un tema ‘tabú’ i assegura que la clau per abordar-lo va ser l’empatia: “Qui em va explicar el tema era professor meu, usuari de l’assistència sexual perquè no té mobilitat de cintura per avall”, puntualitza Tarragó. Escoltar els implicats també va ser una de les tasques més importants en l’elaboració d’aquest reportatge ja que “conèixer la realitat d’aquestes persones fa que et facis unes preguntes que abans no t’havies plantejat perquè no és la teva situació”, segons reconeix la redactora.

Davant el fet que el tema genera opinions polaritzades, Alba Tarragó considera que allò “ideal és plantejar totes les visions i que el lector tregui les seves pròpies conclusions”. Tot i això, reconeix que “el redactor hi posa la seva mirada, però hem de ser fidels a la realitat, i la realitat és que existeixen aquestes dues posicions en el debat”, referint-se al fet que hi ha experts que titllen l’activitat de prostitució, mentre que d’altres opten per regular-la.

El jurat dels premis, que atorga anualment l’Ajuntament de Palma, ha valorat del reportatge signat per Tarragó “la feina d’investigació i recerca, amb testimonis de difícil accés, la bona narrativa emprada i la seva estructura, així com l’originalitat del tema, que explica una història que no és tan coneguda”. Durant la gala de lluirament dels premis, Alba Tarragó va defensar que s’abordin temes que la societat ha carregat de prejudicis: “Vull pensar que aquest premi ens anima a continuar creant debats com el que planteja aquest reportatge”. També va tenir paraules d’agraïment per a l’ARA Balears: “Vull donar-los les gràcies per donar-me sempre la màxima llibertat”.

La jove estudià Periodisme a la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona) i va fer el Màster en Gènere i Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Un cop tornà a Mallorca, començà a l’ARA Balears, fins al dia d’avui, que n’és cap de redacció. En saber que havia estat guardonada, a l’edat de 27 i amb tres anys d’experiència en la premsa, la periodista reconeix que es va sentir sobtada: “Acab de començar, hi ha gent que fa molt bona feina i des de fa molts anys”. Així i tot, admet que, hores més tard, reflexionà: “És important que s’entengui que la mirada jove és igual de vàlida i pot ser un afegit”.

La majoria de guardonades en l’edició d’enguany són dones, un fet que emociona Tarragó: “Quan entre nosaltres ens aplaudim, ens promocionam. Crec que ens fan falta més reconeixements per fer-nos més visibles”. En aquest sentit, la periodista relata una anècdota: “Cada vegada que, aquests dies passats, deia que tenia una bona notícia, tothom assumia que era un embaràs, i no un premi de periodisme. I una dona, periodista, en edat fèrtil té moltes més notícies a explicar que un embaràs”. 

stats