Cinema
Cultura 09/12/2021

Neix CineXic, el cicle que multiplica l'oferta de cinema familiar en català

Una cinquantena de sales catalanes acullen la iniciativa d'Òmnium Cultural, que hi programarà una pel·lícula al mes

ARA
2 min
Fotograma d''El Nadal del senyor Branquilló'

BarcelonaGran empenta per a l'exhibició de cinema familiar en català. Òmnium Cultural ha anunciat aquest dijous el naixement de CineXic, un cicle estable de pel·lícules infantils i familiars al qual s'han adherit una cinquantena d'espais i sales de projecció repartits entre 25 comarques catalanes. Les sales del cicle projectaran una pel·lícula al mes, sempre en versió doblada o subtitulada en català, i la programació s'orientarà al cinema infantil europeu per a públics de 3 a 12 anys. CineXic estarà present en localitats com Barcelona, Tarragona, Igualada, Esplugues de Llobregat, Martorell, Rubí, Gironella, Salt, Santa Coloma de Farners, Palamós, la Pobla de Segur, Sort, Solsona, Reus o Tortosa, entre d’altres.

Jordi Cuixart, president d’Òmnium, ha defensat la iniciativa del cicle com a resposta a "l'ofensiva contra el català" i ha afirmat que “CineXic és un projecte ambiciós per enfortir l’audiovisual en català i potenciar el cinema entre els més petits, que són uns grans espectadors de present i el millor baluard de futur per a la llengua”. Segons Òmnium, el cicle incrementa en més d’un 70 % el nombre total de projeccions de cinema familiar en català a Catalunya respecte al 2019, quan es van programar 419 sessions de 49 pel·lícules en català a 41 sales. El panorama va empitjorar el 2020 per culpa de la pandèmia i només es van programar 106 sessions de 22 pel·lícules en català a 30 sales. Abans d'arrencar, CineXic ja té programades 300 sessions de cinema infantil en català.

La pel·lícula que inaugurarà CineXic serà El Nadal del senyor Branquilló i L’escombra voladora, dues aventures pensades per a nens de 3 a 6 anys i basades en els bestsellers de l’escriptora Julia Donaldson, referent de la literatura infantil moderna i creadora d’El Grúfal. CineXic és un projecte d'Òmnium Cultural amb la col·laboració de Drac Màgic, empresa pionera en la distribució del cinema infantil en català i en l’educació audiovisual, i també hi col·labora l'entitat cultural MODIband, organitzadora des del 2007 d'El Meu Primer Festival, el festival de cinema infantil de referència a Catalunya. Més informació sobre el cicle i les projeccions en aquest enllaç.

stats