Cinema
Cultura 19/07/2022

Cinc claus per conèixer a fons el MajorDocs, festival de cinema documental

Organitzat per les productores Mosaic i El Obrador, la trobada de documentalistes es farà del 4 al 8 d'octubre

4 min
Imatge de l'edició de 2022 del MajorDocs, del fotògraf Pep Bonet.

PALMALa quarta edició del MajorDocs – Mallorca Documentary Film Fest serà la més internacional de les viscudes fins ara. Així ho ha anunciat aquest dimarts el director artístic del festival, el documentalista Miguel Eek. El festival, organitzat per les productores Mosaic i El Obrador, es farà del 4 al 8 d'octubre. Si bé la programació completa de pel·lícules s’anunciarà al setembre, aquest matí s'han anunciat alguns noms que seran presents a la trobada, com ara el filòsof Josep Maria Esquirol (premi nacional d'assaig) i el cineasta Andrés Duque (Oleg y las raras artes), així com algunes de les claus que fan que el MajorDocs sigui una aposta tan particular.

El fotògraf mallorquí Pep Bonet (tres premis World Press Photo) és l’autor de la fotografia del cartell de la 4ª edició de MajorDocs: un homenatge al cinema domèstic i les filmacions familiars, alhora que ens transmet la dualitat de la realitat i ens convida a mirar el nostre propi reflex. La banda sonora també homenatjarà la tradició mallorquina, amb un concert inaugural del duet musical format per Joana Gomila i Laia Vallès en la gala d'inauguració del festival.

Cinema domèstic i d'arxiu

L'eix central d'aquesta quarta edició serà un llenguatge en auge especialment al gènere documental: el cinema domèstic i d'arxiu. A l'espera de conèixer tots els convidats, de moment sabem que el cineasta Andrés Duque (Oleg y las raras artes), nominat a un Goya l'any 2005 amb Ivan Z, i guanyador de nombrosos premis en festivals de tot el món (San Sebastián, Sevilla, Rotterdam, Málaga, Mar del Plata, Cinéma du Réel, entre molts d’altres) oferirà una masterclass sobre l’ús de l’arxiu i el cinema en primera persona.

Ho farà mitjançant, i posant com a exemple, els seus films Color perro que huye i Ensayo final para utopía. L’acompanyaran Pablo Gómez Sala, fundador i director del Museu MOCA (Museu en línia de cinema autobiogràfic) i Clara Sánchez-Dehesa, la major experta en conservació de cinema analògic d’Espanya, en una xerrada en què "es reflexionarà sobre el valor creatiu de l’arxiu fílmic domèstic, la resignificació de la memòria i el passat, el paper de les filmoteques i els arxius fílmics i els reptes i oportunitats que presenta aquest cinema de la memòria". Així ho ha explicat Miguel Eek.

Cinema i filosofia

El festival vol anar més enllà de la cultura audiovisual i el documental i, des de l'any passat, proposa activitats que relacionen i combinen cinema i filosofia. La passada edició va iniciar aquest camí amb la conferència de l’escriptora Remedios Zafra. Enguany oferirà una xerrada el filòsof i assagista Josep Maria Esquirol, conegut per la seva proposta filosòfica amb el nom de 'filosofia de la proximitat'.

La Universitat de les Illes Balears patrocinarà aquesta sessió en què Esquirol reflexionarà sobre la poètica i la creació. Explicarà, a més, en quin sentit la intensificació d’allò humà i del món són els horitzons més inspiradors de tota activitat creativa. El punt de partida de la xerrada serà el seu darrer llibre: Humano, más humano.  

Residència de documentalistes

La setmana prèvia al festival i en col·laboració amb Residències Walden, MajorDocs organitzarà la primera residència de creació documental a Mallorca. Es tracta d'una activitat dirigida a autors de documental hispanoparlants, un d'ells de les Balears, que treballaran els seus projectes de la mà de la guionista i tallerista Marta Andreu. La residència serà en una possessió mallorquina i durarà una setmana.

Els participants presentaran els seus projectes davant productors i programadors dels festivals més importants del món: IDFA, Sheffield Doc/Fest, Festival Dei Popoli, entre d’altres. Membres de tots ells assistiran a les jornades professionals.

Educar

El programa MajorDocs EDUCA, que compta amb el suport de la Conselleria d’Educació i Formació Professional, està integrat per dos tipus d’activitats: sessions formatives per a docents i les projeccions per a estudiants acompanyades de materials pedagògics completament gratuïts.

Després de dos anys sense aquesta possibilitat, enguany els professors tindran l’oportunitat de venir al cinema amb els alumnes i assistir a una projecció gratuïta amb la presència del director o directora, amb qui podran conversar.

A més, com a novetat, MajorDocs inaugura l’activitat Plans del món, en col·laboració amb el programa Cinema en Curs. L'activitat farà que els estudiants agafin la càmera per "apreciar millor el món que els envolta, expressar-se i compartir", diuen des del festival. A través de la seva finestra o des de llocs que freqüentin, els joves filmaran plans del seu entorn. Després, els compartiran amb els seus companys de classe i amb la resta d’estudiants de 170 pobles i ciutats de tot el món que ja participen en aquest projecte des de Catalunya, Galícia, Euskadi, Madrid, Comunitat Valenciana i Navarra fins a Alemanya, Lituània, Eslovènia, Sèrbia, Mèxic, els Estats Units, el Perú, França i Bèlgica. Laia Colell impartirà una formació de quatre hores per als professors que hi participin. 

Un festival lent

El MajorDocs és un festival que, des dels seus inicis, reivindica la pausa. "Cada edició és un viatge a través de –i aquí radica la nostra major aposta– únicament vuit llargmetratges. El valor del festival radica en la curadoria: un menú tancat de vuit pel·lícules seleccionades de tots els racons del món". Aquesta és l'aposta que caracteritza la programació de MajorDocs, tant de les pel·lícules com de les jornades professionals, i que té com a norma fugir de la contraprogramació, "per fugir també de la pressa". 

stats