Societat 14/09/2021

Majordocs: un festival 'lent' per endinsar-se en els documentals d'autor

La tercera edició del certamen proposa vuit pel·lícules i una programació amb el punt de mira posat en la trobada entre públic i creadors

2 min
Fotograma de ‘The earth is blue as an orange’, un dels títols de la tercera edició del MajorDocs

PalmaEn temps de consum d'imatges accelerat i oferta de cinema inacabable, el Majordocs torna amb la seva filosofia de 'festival lent' i amb l'èmfasi en el documental d'autor. En la seva tercera edició, presentarà vuit títols que han estat escollits tant per aquesta profunda mirada actoral com "per la capacitat per transportar-nos a altres realitats i connectar-nos amb la nostra pròpia sensibilitat", apunten. Alguns dels films –que es projectaran al Cineciutat de Palma, han passat amb èxit per festivals com ara IDFA, Berlinale, DocsLisboa o Sundance.

En concret, les pel·lícules seleccionades que competiran en la secció oficial són: A Way Home, de la cineasta belga d'origen marroquí Karima Saïdi; El tiempo perdido, de l'argentina María Álvarez; Fantasía, del director basc Aitor Merino; Esquirlas, de la cineasta argentina Natalia Garayalde; Pedra Pàtria, del menorquí Macià Florit; Taming the garden, de la cineasta georgiana Salomé Jashi; The earth is blue as an orange, de la directora ucraïnesa Iryna Tsilyk, i There will be no more night, de la francesa Éléonore Weber.

Tots els directors estaran presents durant els cinc dies de festival –del 5 al 9 d'octubre– i els espectadors podran dialogar amb ells. Cap pel·lícula coincideix en horari perquè el festival "convida l'espectador a frenar, a aprofundir sense pressa en la mirada dels autors per intimar amb ells, recuperant un valor clau de Mallorca i la Mediterrània: la calma i el diàleg", assenyalen. Les entrades a les projeccions es poden comprar a partor d'aquest dimarts a la web del festival.

"És una proposta arriscada, són pel·lícules de difícil accés seleccionades entre 400 títols de més de 80 països", ha explicat el cineasta i director artístic del festival, Miguel Eek. La vellesa, les relacions de família, la guerra, la identitat i el desarrelament són alguns dels temes dels documentals que protagonitzaran la tercera edició. Però no és la temàtica l'element decisiu a l'hora de seleccionar-los: "sinó la mirada", diu Eek. "El que ens interessa és l'ús del llenguatge i la mirada personal del cineasta sobre el tema, persona o espai. Pel·lícules que siguin arriscades i valentes en les seves maneres de narrar", afegeix.

Inauguració

L'encarregat d'inaugurar la tercera edició del Majordocs serà el cineasta lituà Audrius Stonys, màxim exponent del documental poètic i autor de més de vint títols. La seva pel·lícula La dona i el glaciar, una reflexió sobre el temps i la natura, donarà el sus a les projeccions dimarts dia 5 d'octubre. A continuació, la cantant menorquina Anna Ferrer, amb dos discos publicats i que ha col·laborat amb artistes com ara Toti Soler i Salvador Sobral, posarà música a la inauguració en un concert al Centre Cultural Sa Nostra.

stats