Cultura 03/08/2021

El documentalista Audrius Stonys i Remedios Zafra, grans noms del MajorDocs

El festival de cinema de no-ficció es farà del 5 al 9 d'octubre, i organitzarà un retir de creació per a diferents autors

2 min
Els organitzadors del MajorDocs.

PalmaMallorca es convertirà en la seu del cinema de no-ficció durant cinc dies el mes d'octubre. La tercera edició del MajorDocs, el festival internacional de cinema documental organitzat per la productora Mosaic, comença a encalentir motors. Serà del 5 al 9 d'octubre. Enguany, MajorDocs retrà homenatge al cineasta lituà Audrius Stonys, màxim exponent del documental poètic, que acumula més de 20 títols. Premiat per l'Acadèmia de Cinema Europeu per Earth of the Blind i hereu d'autors com Herzog, Mekas i Tarkovski, Stonys inaugurarà el festival amb La mujer y el glaciar, una reflexió sobre el temps i la natura. L'endemà, oferirà una masterclass que obrirà les jornades professionals al Centre Cultural Sa Nostra. L’escriptora Remedios Zafra és l'altre gran nom del festival, i serà a Palma per oferir una conferència sobre el seu darrer llibre, Frágiles, una publicació que aborda les maneres d'enfrontar l'ansietat de les vides-treball contemporànies. La tercera i última masterclass estarà impartida per la productora i tallerista Marta Andreu, que repeteix en el festival per parlar sobre la creació en temps d'incertesa.

Un escenari de debat sobre diferents aspectes del documental serà el Centre Cultural Sa Nostra. Es faran en col·laboració amb ProDocs, associació de productores documentals, i hi participarà el seu president, Ventura Durall; també hi seran Docma, associació de documentalistes d'Espanya, amb la seva fundadora, Andrea Guzmán, i Apordoc, associació portuguesa de cinema documental.

Retir de creadors

Una de les novetats d'aquesta edició és la col·laboració de MajorDocs amb Residències Walden en l'organització de la primera residència de creació documental a Mallorca. El taller va dirigit a autors de documental hispanoparlants, un d'ells de Balears, que treballaran en els seus projectes de la mà de Marta Andreu en una casa rural. Després d'una setmana de retir, els participants presentaran els seus projectes en el marc de MajorDocs davant productors i programadors dels festivals més importants del món de documental: IDFA, Sheffield Doc/Fest, Festival Dei Popoli i MakeDox. Membres de tots ells assistiran a les jornades professionals en una oportunitat única per a la indústria local d'accedir als grans mercats europeus.

Els documentalistes de les Balears, protagonistes

La productora El Obrador, marca de Mosaic, està acabant la producció del documental Illes de No-Ficció, que segueix la trajectòria de cinc dels documentalistes balears amb major projecció internacional: Carlota Bujosa, Macià Florit, Joan Porcel, Xavi Herrero i Javier G. Lerín. L'organització apunta que aquest projecte promourà la divulgació d'un gènere que domina la producció local i que encara resulta desconegut al gran públic. Codirigit per Ariadna Relea i Ricard Mamblona, el documental s'emmarca en un projecte transmèdia que inclou un llibre de converses amb els cineastes, editat juntament amb Disset, la presentació del qual es farà en col·laboració amb Rata Corner. El documental s'estrenarà de manera gratuïta dia 30 de setembre al cinema Rívoli com a avantsala de MajorDocs. MajorDocs Creative Documentary Film Fest és un projecte de les productores Mosaic i El Obrador, amb el suport del Consell de Mallorca, l’Ajuntament de Palma i la Conselleria d’Educació.

stats