Cultura 28/12/2018

Podem “cerca entorpir” el centre Can Ribes

Segons el regidor de Cultura, a algú “no li agrada el circ”. El grup morat vol més usos per a un espai tan gran

Sabrina Vidal
3 min
Imatge d’arxiu d’una visita a la fàbrica de l’equip de govern amb la presència de la regidora de Podem.

PalmaDins el grup de Podem “hi ha gent a qui no li agrada el circ”. Aquesta és l’única explicació que veu el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Palma, Llorenç Carrió, al fet que des de fa un mes el grup municipal “cerqui entorpir” el projecte de dedicar l’antiga fàbrica Can Ribes a les arts circenses, el qual s’havia de construir aquest 2019.

“Tenen una sectorial de cultura en què això no ha caigut bé”. Aquest seria el motiu, segons Carrió, que justificaria, per exemple, haver votat una moció presentada per Ciutadans -i que també tenia el suport del PP- en el ple de l’Ajuntament. “Vàrem proposar una transacció i el text final feia referència a donar més participació a la gent i als veïns de la barriada per definir-ne els usos. El vot a favor era clar”, es defensa la secretària general de Podem Palma, Antònia Martín, qui també és regidora de Sanitat en el Consistori.

Allò cert és que la reconversió de la fàbrica Can Ribes, ubicada a la Soledat, és una de les apostes del tripartit de Palma per a la legislatura que acaba. I, moció municipal a banda, Podem també acaba de demanar als tècnics de Patrimoni del Consell de Mallorca si l’edifici és susceptible de convertir-se en un Bé d’Interès Cultural (BIC).

Amb aquesta actuació, que tindrà una resposta en qüestió de dies, “perilla que el projecte es posi en marxa com abans millor. Ho endarrereix”, es lamenta Carrió.

Però Martín replica que “era el primer que s’havia d’haver fet” i explica que el projecte arquitectònic del qual disposa l’Ajuntament de Palma “ve determinat per un sol ús específic”.

Podem vol que, més enllà de convertir Can Ribes en un centre cultural, s’hi puguin donar altres usos. “Hem rebut sol·licituds per fer-hi un casal de barri, un centre de dia, una unitat bàsica de salut... És un espai immens; només volem que s’aprofiti per a usos diferents, volem obrir-lo més”, explica mentre posa l’exemple de l’Escorxador. “Això no és en cap cas un atac o menyspreu al circ, sinó que cercam la manera que més gent pugui gaudir de l’espai”, afegeix.

Projecte

Fa tres anys que les àrees d’Urbanisme i Cultura varen iniciar el projecte de Can Ribes. Es volia rehabilitar i gestionar i des del primer moment “havia de tenir un ús cultural”, explica el regidor Carrió. “El món del circ fa anys que havia demanat un espai a la ciutat per mostrar la seva feia i també fer-hi formació. Vàrem aprofitar les dues complicitats i hem treballat en aquesta línia”. Així es com es va anar gestant el projecte, que s’hauria de posar en marxa aquest primer trimestre de 2019.

De moment, l’arquitecte municipal, Pere Soler, ha fet el projecte que està a punt de licitar-se, per al qual ja es disposa de 950.000 euros de la partida de capitalitat. Mentre se n’ultimava la part administrativa, l’Ajuntament de Palma s’anava reunint amb la taula d’entitats de la Soledat, amb la qual acordaven els usos. “Hem mostrat l’espai als diferents col·lectius. Aquest tema estava encarrilat”, explica Llorenç Carrió, qui afegeix que el circ no serà l’única disciplina que gaudeixi de les instal·lacions. “És un espai cultural i hi caben tots els llenguatges artístics”, apunta.

Per això, a Carrió li costa entendre el desmarcament de Podem just abans de començar les obres. “Mai ens han fet cap anunci ni un avís clar del que volien, només han anat fent passes en aquest sentit”, explica dels qui són els seus socis de govern. “Podem ha estat en totes les presentacions de Can Ribes”, lamenta.

Alternatives

Llorenç Carrió accepta que hi ha gent a qui “no li ha acabat d’agradar el projecte”. Allò que no s’hauria pensat mai, diu, “és que Podem els donàs veu”.

Però la representant del grup morat explica que la defensa del patrimoni és una línia de partit, més enllà del municipi. “Volem que quedi protegit per a nosaltres i per a les properes generacions. És un espai que s’ha de mantenir”.

Ara, la pilota és a mans del Consell Insular de Mallorca, on s’haurà de fer l’estudi per conèixer el grau de protecció que requereix, si n’és el cas. Qualsevol projecte sobre un BIC ha de passar per la Comissió de Patrimoni del Consell, i si s’aprova, pot suposar un blindatge que implicaria noves inversions i una reformulació, és a dir, un considerable endarreriment en el calendari, justament en un any electoral.

Antònia Martín destaca que “els doblers de capitalitat es poden disposar per a altres projectes”. Per ella, la prioritat és que “la gent el trobi útil”. Ara bé, el partit municipal no té un projecte específic per proposar, cosa que irrita el regidor de Cultura, que fins i tot recorda que el PP “va demanar fer-hi una biblioteca”. Aquesta opció es va descartar en el seu moment perquè, “tot i que no són al seu barri, en tenen dues molt a prop”.

stats