Reconeixement cultural
Cultura 27/12/2022

Carme Elias, Teresa Font, Gay Mercader i el Taller de Músics, guardonats pel govern espanyol

El consell de ministres ha aprovat la concessió de la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts a una trentena de personalitats i entitats

2 min
El Museu de les Arts Escèniques incorpora el fons de Carme Elias

BarcelonaL'actriu Carme Elias, la muntadora Teresa Font, el promotor musical Gay Mercader, el Taller de Músics, el pintor Augusto Ferrer-Dalmau i l'actor i director Mario Gas són alguns dels guardonats amb la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts 2022 que atorga el govern espanyol. Així ho ha aprovat aquest dimarts el consell de ministres, a proposta del ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta. La medalla distingeix persones i entitats que hagin destacat "en el camp de la creació artística i cultural o que hagin prestat notoris serveis en el foment, el desenvolupament o la difusió de l'art i la cultura o en la conservació del patrimoni artístic". Dins d'aquest àmbit, el govern espanyol inclou també la tauromàquia, i aquest any ha atorgat una Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts a la ramaderia Miura, especialitzada en toros de lídia.

La medalla a Carme Elias (Barcelona, 1951) reconeix la seva trajectòria com a actriu de cinema, teatre i televisió, que ja va ser premiada amb el Gaudí d'Honor el 2021. També lligada al cinema, Teresa Font (Barcelona, 1956) rep un premi que valora tota una carrera com a muntadora reconeguda amb dos Goya al millor muntatge per Días contados (Imanol Uribe, 1994) i Dolor y gloria (Pedro Almodóvar, 2019). A Gay Mercader (Barcelona, 1949) se'l distingeix com a promotor musical pioner que va organitzar els primers concerts a l'Estat de grups internacionals com The Rolling Stones, i al Taller de Músics, fundat a Barcelona el 1979, per ser una escola "pionera en l'ensenyament del jazz, la música moderna i el flamenc". De Mario Gas (Montevideo, 1974), el ministeri en destaca que és "una de les figures més rellevants de les arts escèniques d'Espanya". I la medalla al pintor Augusto Ferrer-Dalmau (Barcelona, 1964) reconeix la seva feina com a especialista en pintura d'història i batalles.

Entre els 33 premiats amb la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts hi ha músics com la mallorquina Concha Buika, l'aragonès Santiago Auserón, l'extremeny Luis Pastor, l'asturià Víctor Manuel i les sevillanes María Jiménez i Lole Montoya, i actors com el basc Karra Elejalde i el riojà Javier Cámara, a més de l'arquitecte navarrès Francisco Mangado, l'escriptor gallec Manuel Rivas, l'escriptora madrilenya Rosa Montero, la coreògrafa malaguenya Rocío Molina i el Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques de la Guàrdia Civil. També l'ha rebut, a títol pòstum, José Guirao, que va ser ministre de Cultura del 2018 al 2020.

stats