POLÍTIQUES CULTURALS
Cultura 17/01/2018

El capítol 2 del Pla de cultura posa l'accent en el procés participatiu

La futura Casa de Música d'Eivissa, l'impuls del museu de Formentera o la reobertura del Teatre del Born de Ciutadella entre els reptes que ha presentat la Conselleria de Cultura

Margalida Mateu
2 min
Presentació del capítol 2 del Pla de Cultura amb l'equip de la Conselleria de Cultura així com representants de la conselleria de Treball i Indústria.

PalmaLa confecció del Pla de cultura obre una nova etapa. Sota el nom de capítol 2 s'enceta un procés participatiu que inclou unes primeres jornades adreçades als agents culturals. Aquestes jornades estaran estructurades en diferents taules de treball que es duran a terme els caps de setmana entre el 9 de febrer i el 17 de març i s'hi treballaran cinc eixos estratègics que són:

  • Plataformes de participació ciutadana en l'àmbit de les polítiques culturals, amb convidades com Claudia Delso i Natalia Balseiro i col·loquis amb Zemos98 i Aatomic Lab.
  • L'obertura de les institucions a les comunitats ciutadanes, amb una ponència de Diana Canela o Jaron Rowan.
  • Les economies de la cultura reflexionaran sobre quin Institut d'Indústries Culturals volem per a les Balears, funcions i continguts. Comptaran amb Miquel Ferrer, Rafel Gallego, Mireia Mora, Edgar Garcia o Marina Planas.
  • Cultura i ciutadania i Cultura i educació, que tindran com a convidats Nicolas Barbieri, Pau Andreu Sitjar i Sebastià Mascaró.
  • Teixit cultural enfortit i divers, jornades que versaran sobre el rol de la institució en el teixit cultural amb Santi Eraso, Tina Codia i Nacho Jiménez.

La consellera Fanny Tur ha volgut remarcar la importància d'un sisè eix estratègic, la perspectiva de gènere, del qual es faran unes jornades, i que pretén "donar visibilitat a les dones en el món de la cultura i en la societat". D'aquesta manera, començaran per revisar els continguts dels espais culturals pel que fa a la presència de les dones.

Aquestes trobades sobre polítiques culturals en el marc del Pla de cultura de les Illes Balears es faran a Palma però comptaran amb unes jornades de debat també a Menorca, Eivissa i Formentera.

És un Pla que, a més, inclou les línies de treball de quatre documents que es treballaran durant les jornades que són el del Pla estratègic de patrimoni, el Pla de lletres i foment de la lectura, la creació del Consell de les Arts i la Cultura i el Codi de Bones Pràctiques per la Cultura de les Illes Balears.

Reptes per al 2018

El capítol 2 del Pla de cultura també contempla els 10 reptes per a aquest 2018 per la Conselleria com són la futura casa de la Música d'Eivissa, la reobertura del Teatre del Born de Ciutadella, la implicació amb Can Oliver de Maó, l'impuls del Museu de Formentera, la redacció dels estatuts de l'Institut d'Indústries Culturals, la creació del Consell de les Arts, el pacte per un pla de cultura, aprovació del Codi de Bones Pràctiques, la redacció del Pla d'educació i cultura i el desenvolupament del Pla estratègic de patrimoni.

Els avanços cap al Pla de cultura de les Illes Balears que la Conselleria preveu presentar a final d'any ha estat presentats aquest dimecres en roda de premsa per la consellera Fanny Tur, la directora general de Cultura Joana Català i la coordinadora del Pla de cultura, Berta Sureda. Segons Tur, "aquesta és la darrera roda de premsa que la Conselleria de Cultura fa al Palma Arena", ja que preveuen que al mes de febrer ja estiguin instal·lats a Can Oleo.

stats