Cultura 11/05/2023

La candidatura de Menorca Talaiòtica passa l'última fase per convertir-se en Patrimoni Mundial

La consideren un testimoni únic d'una cultura prehistòrica insular amb un repertori excepcional de monuments il·lustratius de les diferents etapes

Iván Martín
2 min
Dos turistes al poblat de Trepucó, a Maó.

MAÓLa candidatura de Menorca Talaiòtica a Patrimoni Mundial ha rebut el vistiplau de l'institut ICOMOS, que recomana al seu informe final a la Unesco la inclusió a la llista definitiva. Després d'aquest últim pas, serà el comitè de Patrimoni Mundial qui en decidirà finalment la inscripció durant la 45a sessió que se celebrarà a Riad, a l'Aràbia Saudita, el mes de setembre. Les decisions del comitè es prenen sobre la base dels informes i les recomanacions d'ICOMOS, i tot apunta que la distinció no s'escaparà.

Segons l'informe, Menorca Talaiòtica compleix els criteris III i IV requerits, sent el testimoni únic d'una cultura prehistòrica insular amb un repertori excepcional de monuments il·lustratius de les diferents etapes de la prehistòria. L'alta densitat de jaciments prehistòrics, el seu inusual nivell de conservació, i les construccions singulars de Menorca, les navetes funeràries, les cases circulars i les taules, juntament amb els talaiots i altres estructures, són considerats per ICOMOS una mostra excepcional d'arquitectura ciclòpia i la seva evolució al llarg de 1.500 anys. La distribució dels jaciments prehistòrics en el paisatge de Menorca és un altre dels punts clau, segons ICOMOS, ja que il·lustra una organització espacial encara apreciable avui dia, mostrant interconnexions visuals entre estructures ciclòpies amb possibles interpretacions sagrades, simbòliques i connotacions polítiques.

A l'informe, ICOMOS mostra la seva satisfacció pel treball fet en la reformulació de la candidatura, atenent els requisits que va enviar el 2017. Per a l'organisme, la documentació aportada és minuciosa, incloent-hi la justificació per seleccionar els components en sèrie, la definició dels límits dels béns i la creació d'àmplies zones d'amortiment, preocupacions clau del comitè de Patrimoni Mundial en el seu moment. ICOMOS també reconeix "el compromís evident amb la conservació d'aquest bé per part de l'Estat Part (Espanya) i la comunitat local", valorant positivament l'estat de conservació dels béns i la protecció legal de la qual gaudeixen, basada en les designacions patrimonials, les àrees naturals protegides i el sistema d'ordenament territorial insular.

stats